10.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ/ANKARA-“Mobil Hoca” projesini devreye almaya hazırlanan YÖK projesiyle, İTÜ, Boğaziçi ve ODTÜ gibi köklü üniversitelerden hocaların, eğitim ve öğretime katkı vermek üzere deprem bölgesi ve çevresindeki üniversitelerde ders vermesi mümkün olacak. Bu akademik personele ücret desteği gibi teşvikler sağlanacak. TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’na sunum yapan YÖK Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz, deprem nedeniyle 1605 öğrenci ile 1148 üniversite personelinin vefat ettiğini söyledi. Açıkgöz, sadece 2 ilde uzaktan eğitime devam edileceğini vurgulayarak “Deprem bölgesinde bulunan üniversitelerimizde eğitim ve öğretim asgari düzeyde, en azından online uzaktan eğitim öğretim yöntemiyle yapılmakta ve Nisan 3 itibarıyla da il merkezindeki isteyen öğrencilerimiz devam şartı aranmaksızın yüz yüze derslere gelebilmekte” dedi.
Prof. Dr. Açıkgöz, “Mobil Hoca” projesi anlatırken ni devre sokacaklarını açıkladı. Açıkgöz, “Kurulumuzun gündeminde olan ‘Hoca Mobilite Projesi’ diye bir çalışma. İTÜ’deki hocanın gidip Adıyaman’daki üniversitenin mühendislik fakültesinde ders vermesi, buna yönelik birtakım teşviklerin getirilmesini içeriyor. Bu konuda kurulumuzun bir çalışması var” dedi.
Prof. Dr. Ömer Açıkgöz üniversitelerde onarım çalışmalarının başladığını belirtirken, amaçlarının Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da eylül ayında yüz yüze eğitime tümüyle geçilmesi olduğunu söyledi.
Kampüsler boşaltılmalı barınma sorunu çözülmeli
Prof. Dr. Ömer Açıkgöz, bölgedeki üniversitelerin eğitim ve öğretimin eylül ayında tümüyle normalleşebilmesi ve depremzede yüksek öğretim öğrencileri için TBMM’den 6 talepte bulundu. Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu’nun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ’ye gönderilmesini istediği 6 talep şöyle:
*İdari ve akademik personelin barınma sorunu çözülmeli, geçici konteyner ve prefabrik, 1+1 evler yapılmalı.
*Akademik personel kuruluş geliştirme ödeneği katsayısı artırılmalı, idari personele yeni teşvikler getirilmeli.
*Prefabrik derslikler yıkılan binaların yerine acilen ikame edilmeli. Malatya, Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’a öncelik verilmeli.
*Öğrencilere bilisayar ve internet paketi gibi uzaktan eğitim desteği sağlanmalı.
*Bölgede neredeyse illerdeki deprem müdahale ekiplerinin hepsi üniversite kampüslerinde konuşlanmış durumda. Bu ekiplerin kampüsleri boşaltmaları eğitim ve öğretimin bir an önce normalleşmesine katkı sağlayacaktır.
*Başta öğrenci yurtları olmak üzere hastane binaları bir an önce onarılmalı veya yerine ikame bina yapılmalı.”