EğitimMikrodenetleyici Nedir, Nasıl Çalışır? Mikrodenetleyici Ne İçin Kullanılır?

Mikrodenetleyici Nedir, Nasıl Çalışır? Mikrodenetleyici Ne İçin Kullanılır?

22.02.2022 - 16:48 | Son Güncellenme:

Mikrodenetleyici, sıklıkla merak edilen ürünlerden biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından önem taşıyan kelimeler arasındadır. Bu bakımdan Mikrodenetleyici nedir öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla kullanabilirsiniz. Mikrodnetleyici nedir, nasıl çalışır? Mikrodenetleyici ne için kullanılır detaylarıyla derledik.

Mikrodenetleyici Nedir, Nasıl Çalışır Mikrodenetleyici Ne İçin Kullanılır

Mikrodenetleyici, yeteri kadar donanıma, giriş çıkış uçlarına sahip olan bir elektronik devre birimidir. Analog ve dijital olmak üzere iki şekilde üretilen bir birimdir.

Mikrodenetleyici Nedir, Nasıl Çalışır?

Mikrodenetleyici, merak edilen konulardan biri olması nedeniyle sık sık araştırılmaktadır. Mikrodenetleyici, bir hafıza girişi ve çıkışı, zamanlayıcısı, seri ve analog giriş çıkışı olan bir elektronik devre birimidir. Gerçek zamanlı uygulamalarda başarılı bir şekilde çalışan mikrodenetleyiciler küçük boyutlardadır ve az enerji harcayarak çalışılmasını sağlar. Bunun dışında aynı anda tek işlem yapan mikrodenetleyicilerin yanı sıra aynı anda birden çok iş yapanları da mevcuttır. Yapılarında mikroişlemcilerin bulunması sayesinde sayıcıya, çeviricilere (converter), birden fazla ön belleğe, CPU'ya ve paralel portlara da sahiptir.

Mikrodenetleyici Ne İçin Kullanılır?

Mikrodneetleyicilerin cep telefonu, bilgisayar, otomobil, televizyon ya da radyo gibi daha birçok üründe kullanıldığı bilinmektedir. Bir kısım kullanım alanı bilgisayar ve elektronik olsa da gömülü sistemlerde de sıklıkla kullanılır. Otomasyon ve kontrol sistemlerinde de sürekli olan rastlanan mikrodenetleyiciler ürünlerin komutlara göre çalışması ve işlemesi için kullanılır. Mikrodenetleyici yapmak ve oluşturmak için komut sistemlerinin ve satırlarının bulunduğu bir yazılım oluşturmak gerekir.