01.03.2022 - 17:10 | Son Güncellenme:
Meyane, tereyağı ve un ile yapılan, helvalara kıvam ve tat vermek için kullanılan özel bir karışımdır.
Meyane Nedir, Nasıl Yapılır?
Meyane, en çok farklı yemeklere ya da helvalara kıvam ve tat vermek için kullanılan özel bir karışımdır. Çorbadan ana yemeğe ve tatlıya kadar her yemekte kullanılması mümkündür. Meyane yapmak için eşit miktarda un ve tereyağı hazırlamak gerekir. Öncelikle yağı eritmek ve sonra kısık ateşte un ilave ederek karıştırmak gerekir. Sonrasında pürüzsüz bir kıvam alınca ocaktan almak gerekir.
Meyane ortalama pişirme süresi 4-5 dakika olan bir karışımdır. İstenen renge göre süre değişebilir. Beyaz bir görüntü için 2-3 dakika, sarı bir görüntü için 4-5 dakika, kahverengi bir görüntü için ise 7-8 dakika pişirme süresi oldukça idealdir.
Roux (Meyane) Nerede Kullanılır?
Roux (meyane) genelde tat ve kıvam için yemeklerde ya da tatlılarda kullanılan bir karışımdır. Kısa sürede hazırlanan bu karışım her yemekte kullanılır. Özellikle çorbalarda ve helva yapımında sık sık kullanılan bir karışımdır. Un ve tereyağı ile yapılan Roux (meyane) daha çok yemeklere kıvam vermek için ve tat katmak için kullanılan bir karışımdır.