EğitimMetatarsal Kemik Nedir? Metatarsal Kemik Kırığı Nasıl İyileşir?

Metatarsal Kemik Nedir? Metatarsal Kemik Kırığı Nasıl İyileşir?

15.12.2021 - 02:31 | Son Güncellenme:

Metatarsal kemik; ayakta bulunan ve parmak uçlarından başlayarak ayak tabanına kadar devam eden kemiklerdir. Bu kemiklerde görülen ve en sık karşılaşılan kırıklara verilen bir isimdir. Bu kemikler, inşa vücudundaki kırılması en kolay kemikler arasında yer alır. Metatarsal kemik nedir sizler için derledik.

Metatarsal Kemik Nedir Metatarsal Kemik Kırığı Nasıl İyileşir

Metarsal kemikler, ayaklardaki kırılmaya en müsait olan kemiklerdir. Özellikle de sporcular bu kırıklarla sıkça karşılaşıyor.

Metatarsal Kemik Nedir?

Ayağın orta kısmında yer alan ve ayak parmaklarının tabanına kadar devam eden ve halk arasında ayağın tarak kısmı olarak da bilinen yerdeki kemiklere metatarsal kemik ismi verilir. Bu kemikler, insan vücudunda kırılması en kolay kemikler arasında yer alır. Bu kemikler ise ismini, sıkça duyduğumuz kemikler arasında yer alır. Sporcular bu kırıkla sık sık karşılaşabiliyor.

Metatarsal Kemik Kırığı Nasıl İyileşir?

Metatarsal kemik kırığı; ayaklarda yer alan beş metatars kemiğinden herhangi birinde ve daha çok doğrudan alınan bir darbe sonucunda ortaya çıkan kırıklara verilen isimdir. Sporla uğraşan kişilerde sık görülen kırıklardır.

Metatarsal kırıkların tedavisinde ilk olarak amaçlanan şey; hastaya parasetamol içeren ya da anti-inflamatuar etken madde içeren ilaçlar verilerek kırığın neden olduğu ağrının hafifletilmesidir. Kırık olan bölgeye buz koymak da ağrıyı azaltan bir diğer yöntemdir. Bölgeye uygulanacak olan buz tedavisinde dikkat edilmesi gereken nokta; buzun en az 10 dakika en fazla da 30 dakika olacak şekilde kırılan bölge üzerinde tutulması gerekir.

 

Yazarlar