EğitimMeiji Restorasyonu Nedir Ve Hangi Ülkede Gerçekleşmiştir?

Meiji Restorasyonu Nedir Ve Hangi Ülkede Gerçekleşmiştir?

16.06.2021 - 02:10 | Son Güncellenme:

Meiji restorasyonu, özellikle Japonya’nın tarihsel sürecinin ve oluşumunun nasıl meydana geldiğinin anlaşılması açısından büyük bir öneme sahiptir. Meiji restorasyonunun ortaya çıkmasından sonucuna kadar çeşitli olaylar ortaya çıkmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Meiji Restorasyonu Nedir Ve Hangi Ülkede Gerçekleşmiştir


Meiji restorasyonu, Japonya’nın içerisinde devrim niteliği taşıyan bir hareketi ifade eder. Bu hareketin kapsamı ve ortaya çıkış süreci oldukça geniş bir yer kaplamaktadır ve önemli olan tarihi konulardan bir tanesidir.

Meiji Restorasyonu Nedir?

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, ıslah, reform, Meiji yenilenmesi veya devrim olarak da bilinir. 1868 senesinde İmparator olan Meiji himayesi altında bulunan Japonya'nın imparatorluk yönetim biçimini yenileyen bir olaylar zincirini oluşturur.

Meiji Restorasyonunun Önemi Nedir?

Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o günlerde Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan gelmiş olduğuna inanılan İmparator Meiji'ye iade işlemini gerçekleştirmişlerdir. Meiji yenilenmesinden önce de çok sayıda imparator başa gelmiş bulunsa da bu olaylar sistemdeki yeteneğini yenilemiş ve siyasal sistemi Japonya İmparatorluğunun altında birleştirmiştir.

Meiji Restorasyonuna Kadar Olan Süreçler Nedir?

Yenilenmiş bulunan hükümetlerin hedefleri yeni imparator vasıtası ile Beş Maddeli Yemin içerisinde belirtilmiştir. Restorasyon, Japonya'nın politik ve sosyal yapısında oldukça büyük değişikliklere yol açmıştır. Edo ya da Tokyo dönemi sık olarak Geç Tokugawa Şogunluğu olarak da bilinir. Tokyo dönemi, Meiji döneminin başlangıç sürecine kadar devam etmiştir. Dönem, 1868 tarihinden 1912 tarihine kadar devam etmiştir ve Japonya'nın 20. Yüzyılın başlarında çağdaş bir millet olarak doğuşunda önemli bir rol oynamıştır.

Meiji Restorasyonunda İttifaklar ve Sadakat Meseleleri Nelerdir?

Meiji Restorasyonunun asıl temeli 1866 senesindeki Satsuma-Choshu İttifakıyla beraber Choshu Bölgesi’ndeki ve Satsuma Bölgesi'ndeki reformcu etken liderlerinden olan Kido Takayoshi ve Saigo Takamori arasında atılmıştır. Bahsedilen iki lider, İmparator Komei bir başka deyişle İmparator Meiji'nin babasını bu süreçte desteklemiş ve Tokugawa Şogunluğu'nun yönetimiyle beraber mücadele etmek için ayrıca İmparatorun kuvvetini yenilemek amacı ile Sakamoto Ryoma aracılığı ile bir araya getirilmişlerdir.

İmparator Komei'nin 30 Ocak 1867 yılındaki vefatından sonra İmparator Meiji ise, 3 Şubat tarihinde tahta çıkabilmiştir. Bu dönem, Japonya devletinin feodal bir toplum yapısından pazar ekonomisine dayalı olan bir toplum yapısına geçişine tanıklık etmiştir. Bununla birlikte Japonlar üstünde kalıcı bir Batı etkisinin de oluşmasını sağlamıştır.