EğitimMedula Nedir, Ne İşe Yarar? Medula Sistemi İle Neler Yapılabilir?

Medula Nedir, Ne İşe Yarar? Medula Sistemi İle Neler Yapılabilir?

25.02.2021 - 01:18 | Son Güncellenme:

Türk Eczacı Birliği tarafından kullanılan Medula, ilaç alırken sıklıkla kullanılan bir sistem. Eczacı ve doktorları yakından ilgilendiren bu sistem, çoğumuzun bilmediği ancak ihtiyacımız olan ilaçlara ulaşmamızı sağlayan bir sistem. Peki Medula nedir, ne işe yarar? Medula sistemi ile neler yapılabilir? İşte o detaylar.

Medula Nedir, Ne İşe Yarar Medula Sistemi İle Neler Yapılabilir

Medula, kısaca eczaneler tarafından kullanılan ve reçetelerin onaylanmasını sağlayan bir sistemdir.

Medula Nedir, Ne İşe Yarar?

Medula, Sağlık Bakanlığı tarafından daha kolay ilaç alınması amacıyla oluşturulan bir programdır. Merkezi sistemli bir program olan Medula; hastanelerin, doktorların, eczanelerin, optisyenlerin, teşhislerin, tanıların ve bunun gibi pek çok şeyin internet üzerinden kaydedildiği ve takip edildiği bir sistemdir.

Eczane ve optisyenler Medula sistemini en sık kullanılan yerler olarak bilinir. Bu program; sisteme girilen ilaçların, reçetelerin ve muayene yöntemlerinin takip edilmesine izin verir. Medula sistemi sağlık hizmetlerinin düzenlenmesini sağlar.

Medula Sistemi İle Neler Yapılabilir?

Medula ten temelinde, Sosyal Güvenlik Kurumu'yla sözleşmesi olan eczanelerde sigortalılara ait reçetelerin faturalandırılması ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun eczanelere geri ödeme yapması amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. Ancak Medula farklı birimler tarafından pek çok farklı işlemin yapılması için kullanılan bir sistemdir.

Medula; eczacı, doktor, optik ve hastane tarafından kullanılan 4 farklı bölümden meydana gelir. Doktor Medula sistemiyle; doktorlar hastalar için e-reçete yazabilir, bu reçeteleri kontrol edebilir ve geçmiş döneme ait ilaç takibi yapabilirler. Eczacı Medula sistemiyle; eczacılar doktorlar tarafından sisteme girilen e-reçeteleri takip edebilir ve ödeme için ilaç listelerini kontrol edebilirler.

Optik Medula sistemiyle; optisyenler eczacılar gibi, hastalara yazılan e-reçete takibi yapabilir ve ilaç israfından kaçınmak için geçmiş döneme ait ilaç kullanımını görüntüleyebilirler. Hastane Medula sistemiyle; hastaneler hastalara ait ödemeleri, rapor ve sevk benzeri işlemlerin idare ve takibini yapabilirler.