26.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
CEYDA ULUKAYA/İSTANBUL
CEYDA ULUKAYA/İSTANBUL- Merkezde, başta Marmara Bölgesi olmak üzere Türkiye’deki aktif fay kaynaklı risklere dair dinamik, sayısal, interaktif haritalama teknikleri geliştirilecek. MATAM’da jeoloji mühendisliği, jeokimya-jeodinamik, jeodezi ve fotogrametri, elektronik haberleşme, şehir ve bölge planlama, hidrojeoloji mühendisliği, inşaat mühendisliği, yapay zekâ gibi birçok disiplinden uzmanlar eşgüdüm halinde çalışacak.
6 MİLYON EURO DESTEK
MATAM Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Cenk Yaltırak, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın yanı sıra merkezde görev alacak.
MATAM’ın kurulması için 6 milyon 120 bin euro’luk katkı sağladıklarını anlatan Hakan Aran “Deprem felaketini engelleyecek güce sahip değiliz ancak depremde can kayıplarını en aza indirmenin yolunun iyi ahlakın eşlik ettiği bilimden geçtiğini biliyoruz. Bu yüzden bu merkezin kurulmasını çok önemsiyoruz” dedi.
İVME ÖLÇERLERLE TEŞHİS
Prof. Dr. Cenk Yaltırak, MATAM’ın yapısı ve planlanan çalışmalarına ilişkin şunları söyledi: “Amacımız farklı disiplinlerden birbiriyle konuşan verilerle çalışan 25 genç araştırmacımızın yer aldığı bu merkezin 3 yıl içinde deprem riskine dair geniş çaplı çalışmalar yürütmesi ve deprem konusunda çıtayı Japonya seviyesine çıkarmak. Projelerimizden biri de ivme ölçerlerle ilgili. Halkın binalarına takabileceği ivme ölçerler tasarlıyoruz. Bunu Marmara Bölgesi’nde isteyen herkesin evine koyacağız ve her depremde zemin-bina ilişkisine de bağlı olarak binanın nasıl davrandığını tespit edeceğiz, dayanıklı olup olmadığını söyleyeceğiz.”