01.06.2021 - 01:59 | Son Güncellenme:
Dünyada en uzun süredir yayımlanan İngilizce genel kültür ansiklopedisi olarak da bilinen Encyclopaedia Britannica’ya göre, lökotomi ismi ile bilinen lobotomi, beynin prefrontal lobunda bulunan bağlantıların kesilmesi sonucunda yapılan bir operasyona verilen bir isimdir.
Lobotomi Nedir?
İlk olarak doktorlar, 1800’lerin sonlarına doğru, hastaları sakinleştirmek ve çeşitli hastalıkları tedavi etmek için beyni manipüle etmeye başladı. İsviçreli doktor Gottlieb Burkhardt, şizofreni semptomları ve işitsel halüsinasyonlar olan hastaların beyin korteksinin parçalarını çıkardığı zaman, hastaların sakinleştiğini fark etti. Ama hastalardan biri öldü ve birisi ise, bu işlemden sonra da intihar etti. Burkhardt’ın bu başarısız tedavi girişiminden sonra Portekizli nörolog António Egas Moniz, 1935 yılında Lobotomiyi keşfetti. Bunun sonucunda da 1949 yılında da Nobel Fizyoloji ödülünü aldı.
Lobotomi Neden Yapılır?
Lobotomi 1940 ve 1960'lı yıllar arasında çok sık bir şekilde kullanılmaya başlandı. Beyin cerrahileri ise, bu zamanlar beynin sağ ve sol loblarını birleştiren bölgede bulunan bağlantının koparılması sonucunda epilepsi semptomlarının iyileşeceğini ön gördüler. Lobotomi aynı zamanda diğer pek çok ruhsal rahatsızlık sorunları için de sıkça kullanılmaya başlandı.
Lobotomi Kimlere Yapılır?
Lobotomi, Lobotomi hakkında pek çok tartışma bulunsa da birçok nörolojik hastalıkta, manik depresyon, şizofreni ve bipolar bozukluk gibi hastalıkların tedavisinde 20 yıldan daha fazla bir süreden beri kullanılıyor.
Lobotomi İşe Yarıyor Mu?
Lobotomi tedavisi, pek çok hastalığın tedavisinde işe yarayan ve uzun yıllardan itibaren kullanılan bir yöntemdir. Doktorlar bu yöntemin, beynin ön lobuna bağlı olan sinir liflerinin kesilmesinin anksiyete ve inatçı depresyon gibi bazı psikiyatrik problemler yaşayan hastaları iyileştirebildiğini fark etti.