EğitimLikra Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Likralı Kumaşın Özellikleri Nelerdir?

Likra Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Likralı Kumaşın Özellikleri Nelerdir?

15.09.2022 - 14:27 | Son Güncellenme:

Giyim sektöründe son yıllarda ürünler birbirinden farklı kumaşlar ile üretilmektedir. Özellikle kumaşlar özelliklerine göre de kullanıldıkları alanlar belirlenmektedir. Bunlardan birisi de likralı kumaşlardır. Peki, likra nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Likralı kumaşın özellikleri nelerdir? İşte likralı kumaşın özellikleri.

Likra Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek Likralı Kumaşın Özellikleri Nelerdir

Likra bir kumaş türü olup sentetik bir elyaf türüdür. Esnek ve dayanıklı yapısı olan likra spor kıyafetlerinde kullanılmaktadır.

Likra Nedir?

Likra elyafın ticari adıdır. Ülkemizde söz konusu elyaflar çoğunlukla likra olarak bilinmektedir. Teknik olarak da elastomer lif de denilmektedir. Oldukça esnek ve güçlü bir lif olarak bilinmektedir.

Esnek olan likralı kumaşlar kendi boyutunun 6 katına kadar uzayabilmektedir. İlk kez 1930 yıllarında Almanya'da çıkmıştır. Bir tür polimer olan likralı kumaş bilinen asit türü ile birbirine bağlanan monomer zincirinden oluşmaktadır.

TDK Sözlük Anlamı Ne demek?

Likra kelimesi genellikle kumaş türlerinde geçse de kelime anlamı merak edilmektedir. Likra kelimesinin sözlük anlamı şu şekildedir:

- Elastomer yapıdaki sentetik liflerin ticari adı.

Likralı Kumaşın Özellikleri Nelerdir?

Likralı kumaşın tüm bileşenleri laboratuvar ortamında oluşturulmaktadır. Ayrıca likra tamamı ile sentetik bir elyaf olarak bilinmektedir. Bu kumaş kuru çekim tekniği ile üretilmektedir. Çok dayanıklı ve güçlü bir likralı kumaş farklı alanlarda kullanılabilir. Genellikle ev ürünlerinde ve iç çamaşırı üretiminde kullanılmaktadır.

Günümüzde çok sık kullanılan likralı kumaşlar elastik bir yapıya da sahiptir. Çok güçlü ve dayanıklı olan likralı kumaşlar suya ve küfe de dayanıklı olurlar. Özelikle kendi uzunluğunun 5 katı kadar uzayabilmektedirler. Bu şekilde elastikiyetlerini de korumaktadırlar. Bazı durumlarda diğer lifler ile karıştırılan bu kumaşlar şeffaf ve parlak görünüme sahiplerdir. Genellikle de spor kıyafetlerde kullanılırlar. Ayrıca mayo ve deniz ürünlerinde de likralı kumaşlar tercih edilmektedir. Bazı çarşafların üretiminde de kullanıldığı bilinmektedir.