EğitimLihkab Nedir, Neyin Kısaltmasıdır? Lihkab Belgesi Nasıl Alınır, Ne İş Yapar?

Lihkab Nedir, Neyin Kısaltmasıdır? Lihkab Belgesi Nasıl Alınır, Ne İş Yapar?

07.04.2021 - 01:31 | Son Güncellenme:

Lihkab kelimesi resmi bir kurumun kısaltılmış sözcüğüdür. Farkı hiç bir anlamı yoktur. Türkçe ve Türkiye'de yer alan resmi kurumu ifade etmektedir. Mühendislik bürolarını ve mühendisleri ilgilendirmektedir. Özel bir mühendislik bürosunun kamu adına iş yapabilmesi için aldığı belgeyi temsil etmektedir. Lihkab nedir neyin kısaltılmasıdır, lihkab belgesi nasıl alınır ve lihkab ne iş yapar konularını detayları ile derledik.

Lihkab Nedir, Neyin Kısaltmasıdır Lihkab Belgesi Nasıl Alınır, Ne İş Yapar

Lihkab ismine sıklıkla rastlanır. Özellikle de kadastro işleriyle ilgili her alanda karşımıza çıkmaktadır. Birçok kurum ya da birey lihkab firmalarına ihtiyaç duyabilmektedir. 

Haberin Devamı

 Lihkab Nedir, Neyin Kısaltmasıdır?

 Lisanslı Harika Kadastro Mühendislik Bürosunun kısaltılmış haline lihkab denmektedir.

 Lihkab bürolardan oluşmaktadır. Özel sektörde yer alan mühendislik bürolarıdır. Bu özel sektör bürolarının kamu adına iş yapabilmesi için lihkab belgesini alması gerekir. Lihkab belgeli özel bürolar kamu adına iş yapar.

 Lihkab Belgesi Nasıl Alınır?

 Lihkab belgesi, Lihkab tescil belgesini ve bu belgenin her yıl Ocak ayının sonuna kadar geçen sürede yıllık onayının yaptırılması zorunluluğu olan belgedir.

 Lihkab tescil belgesi, HKMO'ya kayıt ve tescil yaptırarak alınır. HKMO ise, TMMOB Harita Ve Kadastro Mühendisleri Odasıdır.

 Belge bu odaya kayıt yaptırılması sonucunda alınır. Sonrasında da belgenin onay işlemleri gerçekleştirilir. 

Haberin Devamı

 Lihkab Ne İş Yapar?

 Lihkab lisanslı harika ve kadastro bürosu olduğu için belirli işleri yapmakla sorumludur. 

 Lisans ise, harita mühendislerinin kamu adına iş yapabilmeleri için bir sınav sonucunda hak kazandıkları yetkidir.

 Lihkab kadastro teknik hizmetleri, tescile tabi olmayan işlemlerin yapım ve kontrolü, tescile tabi olan işlemlerin de sorumluluğunu alarak işlerini yapmaktadır. Lihkab bürolarının yaptığı işler iki gruba ayrılmaktadır.

 Tescile tabi olan ve tescile tabi olmayan işlerdir. Tescile tabi olan işler arasında irtifak hakkı, cins değişikliği, talebe bağlı olarak tevhid işlemlerinin yapımı ve bu alanlardaki kontroller yapılan işlerdir.

 Tescile tabi olmayan işler ise, aplikasyon, bağımsız bölüm yer gösterme yapımı, kontrolü, parsel yer gösterme işlerini kapsamaktadır. 

 

Yazarlar