EğitimLGS’de bir soru iptal

LGS’de bir soru iptal

13.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen sınavın Fen Bilimleri Testi A kitapçığının 13. sorusundaki ‘makara sistemi’ sorusunun hatalı olduğu savunuluyordu. Soruyla ilgili birçok ailenin açtığı davalar sonuçlandı.

LGS’de bir soru iptal

OZAN ÖMER KADÜKER- Ankara 3. İdare Mahkemesi, hatalı olduğu için soruyu iptal etti. Mahkeme, bilirkişi heyetinin raporundan hareketle sorunun 8. sınıf seviyesine uygun olmadığına ve bu seviyede öğrencilerin yorum yapmasının beklenemeyeceğine karar verdi. 

Haberin Devamı

MEB’in iptal kararını temyize götürmesi bekleniyor. Danıştay da sorunun iptaline karar verirse bu durumda 1 milyon öğrencinin puanı ve okullarının değişip değişmeyeceği merak konusu.

Av. Aziz Genç ile Av. Mevlüt Polat’ da dava açan avukatlardan. Oğlu Ali Taha Genç için soruyu yargıya taşıyan Av. Aziz Genç, Milliyet’e yaptığı açıklamada “MEB’in, Danıştay’a taşıma süreci var. Biz de Danıştay’a göndermeyi düşünüyoruz. Çünkü biz sorunun değil cevabın yanlış olduğunu söylüyorduk. Bizim dediğimiz şekilde iptal edilseydi puanımız yükselecekti. Bu durumda hesaplamalar bir soru eksik şekilde yapılacak. Sonuca göre öğrenci bir üst okula gitmek istiyorsa gidebilir. Belki hakkı olmasına rağmen çoğu kişi alıştığı için okulunu değiştirmeyecek. Örneğin benim oğlum Pertevniyal Lisesi’ne kaydoldu. Çapa veya Cağaloğlu’na gidebilirdi” dedi.

Haberin Devamı

Daha önceki yıllardaki davalar hakkında ise Genç, “MEB, daha önceki sınavlarda soru iptal edilse dahi değişiklik ve geriye dönüş yapmadan süreci devam ettirmiş olabilir. Ancak burada mahkeme kararının uygulanması ve hukuka uygun bir yol izlenmesi gerekir” diye konuştu.

‘YENİDEN HESAPLANMALI’

Puanların yeniden hesaplanması gerektiğini kaydeden Eğitimci Salim Ünsal da “LGS’de her bir fen sorusundan öğrenciler yaklaşık 3,890 puan elde etmişlerdi. 1 fen sorusunun hata nedeniyle iptal edilmesi halinde her bir fen sorusunun puan karşılığı 4,095 olarak değişir. Bu da fen sorusu cevaplandırmış her aday için her bir soruda 0,205 puan farklılığı anlamına gelir. Virgül farkla kaçırılan okullar düşünüldüğünde ciddi bir durum ortaya çıkmaktadır.”