13.09.2022 - 16:34 | Son Güncellenme:
Diğer kullanılan kaplama yöntemlerine (vernik, selofan) kıyasla en parlak görüntüyü ise, lak verir. Kağıt kalınlığı daha çok arttıkça baskı sonrasında katlama, pliyaj ve kesim işlemlerinde kağıttaki çatlama ihtimali de giderek artar.
Lak Kaplama Nedir?
Lak, baskı yüzeyine uygulanmış olan, ürünün çekici ve parlak ve çekici görünmesini ve dış etkenlere karşı korunmasını sağlayan etkili bir uygulamadır. UV (Ultraviyole) lak olarak da adlandırılır.
Lak Ne İşe Yarar?
Lak uygulanmış olan kağıt yüzeyi güneş ışığı, nem, çizilme ve kağıt üzerindeki baskının dağılmasına karşı da oldukça dayanıklıdır.
Lak Kaplama Nasıl Yapılır?
Lak sadece kuşe kağıtların üzerine uygulanabilir. Baskı sonrasında ise, koruyucu işlemleri tanımlarken “Lak” denildiği zaman genellikle kağıdın tamamına lak uygulanabileceği anlaşılır. Lak sadece kağıdın bütününe değil, istenen bir bölgesine; sadece görselin ya da logonun vb. üzerine de uygulanabilir. Bu da kısmi lak şeklinde de tanımlanır.
Kısmi lak ise, son dönemlerde kullanımı gün geçtikçe artan, basılı ürünlerin çoğunda ürünün etkisini daha fazla arttırmak için kullanılan bir efekttir. Lak kaplama özellikle de broşür, davetiye, dergi, kartvizit, katalog ve kitap kapağı gibi insanların sıkça kullandığı ürünlerde kullanılır.