EğitimKuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir? Kuşkonmaz Bitkisi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir? Kuşkonmaz Bitkisi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

11.04.2021 - 04:23 | Son Güncellenme:

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte tezgahlardaki yerini alan kuşkonmaz, vitamin ve mineral yönünden zengin bir besindir. Sağladığı faydaları ve lezzeti nedeniyle ülkemizde yetiştirilen bu bitki, çiftçiye sağladığı kazanç ile de öne çıkıyor. Peki kral yiyeceği olarak da bilinen kuşkonmaz nasıl yetiştirilir, kuşkonmaz yetiştiriciliği nasıl yapılır? İşte bu konudaki bütün detaylar.

Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir Kuşkonmaz Bitkisi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır


Kuşkonmaz, uzun zamanlardan beri sağladığı şifa nedeniyle kullanılan bir bitkidir. Anavatanı Ön Asya olarak bilinen kuşkonmaz; Afrika, Amerika ve Avrupa'nın pek çok bölgesinde de bulunur.

Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?

Kuşkonmaz, Türkiye iklim özelliklerinde yetişmeye uygun bir bitkidir. Ayrıca yabani ortamda da gelişim gösterebilen kuşkonmaz ülkemizde en çok Muğla, Aydın ve Manisa illerinde yetiştirilir. Kuşkonmaz yetiştiriciliğinde iklimin yanı sıra toprak özellikleri de önemli bir etken oluşturur. Toprağın ekime hazırlanması, gübrelenmesi ve rutin bitki yapımının yapılması kuşkonmazdan yüksek verim almayı sağlar.

Kuşkonmaz yetiştiriciliğinde toprağa gübre eklenmesi bitki verimini arttırır. Buna karşılık ağır toprakta gerçekleştirilen yetiştiricilik bitkinin daha yavaş gelişmesine neden olur. Kuşkonmaz bitkisi fidelerden üretilir. Fidelerin yetişmesinde dekar başına 50m2 soğuk yastık olması gerekir. Fide ekimi yaklaşıl 3 cm derinliğe yapılır.

Kuşkonmaz Bitkisi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kuşkonmaz yetiştiriciliğinde kullanılan fideler 10x10 aralıkta soğuk yastıklara ekilir. Çimlenme sorunlarını ortadan kaldırmak için ekimin 3 cm derinlikte yapılması gerekir. Yaklaşık 3-4 hafta içinde çimlenen kuşkonmaz tohumunun üzerinin harç ve organik madde yönünden zengin toprakla kaplanması gerekir. Çimlenmeden sonra düzenli sulama ve bakım ile kuşkonmazdan iyi verim alınması mümkündür. İlk yıl boyu 30 cm'e kadar çıkabilen kuşkonmaz fideleri sonbahar aylarına doğru kurur ve kışı kuru şekilde tamamlar.

İlkbahar aylarına gelindiğinde pençeler köklerden sökülür, toprağın üstündeki kuru kısımlar kesilir. Pençelerin taç bölgesinde yeni sürgün uçları yer alır. Bu şekildeki pençeler ekime uygundur. Toprak 50 cm'e kadar sürüldükten sonra tekrar sürülür ve ekime hazırlanır. Pulluk yardımıyla 40 cm'e kadar dikim yapılacak karıklar açılır. Dikimden önce karıklar gübreyle doldurulur ve pençeler bu karıklar üzerine ekilir. Üstü 5 cm kapatıldıktan sonra düzenli sulamayla verimli kuşkonmaz yetiştiriciliği yapılır.