19.04.2022 - 01:28 | Son Güncellenme:
Kriptografi, şifrelerle sınırlı bir alan değildir. Bazı internet sitelerinde kullanılan şifreleme yöntemleri ve elektronik paralar da kriptografinin bir parçasıdır.
Kriptografi Nedir?
Antik Yunancada ''krytos'' şeklinde yazılan kelime, gizlemek anlamına gelir. Yazılı verilerin ve önemli bilgilerin, çeşitli şifreleme teknikleri kullanılarak, diğer kişilerden gizli tutulmasına ise kriptografi denir.
Kriptografi Nasıl Yapılır?
Kriptografi yapılırken sıfır bilgi ispatları ve kör imza gibi protokoller kullanılır. Günümüzde en çok kullanılan şifreleme yöntemi, anahtarsız kriptografidir. Bu yöntemin en önemli özelliği veri bütünlüğün ihlal edilmesini önlemektir. Dijital imzalarda ise açık anahtarlı kriptografiler kullanılır.
Yazılı eserlerde harflerin yerini değiştirerek, yeni semboller ve harfler türetip yeni bir alfabe oluşturarak şifreleme yapılabilir.
Kriptografi Hangi Alanlarda Kullanılır?
Kriptografinin en çok kullanıldığı alanlardan biri haberleşmedir. Gizli bilgilerin başkaları tarafından anlaşılmasını istemeyen kişiler yazılarında şifre kullanırlar. Savaş teknolojisinde de kriptografi kullanılır. II. Dünya Savaşında, Naziler tarafından kullanılan Enigma, buna örnek olarak gösterilebilir.
Kriptografinin kullanıldığı diğer alanlar şunlardır:
1- Dijital platformlar
2- Bilişim sektörü
3- Yazılımlar
4- Güvenlik ekipmanlarında
5- Resmi yazışmalarda