EğitimKoşma Nedir? Konferans Örnekleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Koşma Nedir? Konferans Örnekleri Ve Özellikleri Nelerdir?

28.05.2021 - 16:47 | Son Güncellenme:

Koşma, Türk Halk Edebiyatında sık sık kullanılan ve Aşık Edebiyatında aşk, ölüm, doğa ve ayrılık gibi toplumsal olayları konu edinen ve en çok kullanılan şiir türü olarak bilinir. İslamiyet Öncesi dönemde en önemli nazım şeklinden biri olarak bilinen koşukların İslamiyet dönemindeki adına koşma adı verilir. Koşukların devamı şeklinde bilinir. Koşmaların dörder dizelik bentlerden oluştuğu ve hece ölçüsüyle yazıldıkları bilinen şiirlerdir. Ele aldıkları konular türlere göre ayrılmasını sağlamıştır. Örneğin savaş konulu olan koşmalar koçaklama olarak bilinir. Ortak yanı ise ölçü sayısı ve durak sistemidir. Peki koşma nedir, konferans nedir örnek ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Koşma Nedir Konferans Örnekleri Ve Özellikleri Nelerdir

Koşma, İslamiyet öncesi koşukların devamı şeklinde yazılan ve Aşık edebiyatında en sık kullanılan şiir türü olarak bilinir.

Koşma Nedir?

Koşma, hece ölçüsüyle yazıldığı için yalın bir dile sahip olan ve hece ölçüsünün genelde 11'li ancak 7 ve 8'li heceleriyle de yazılan bir şiir olarak tanımlanır. 6+5 ya da 4+4+3 olarak hecelere ayrılabilir. Çoğu zaman yarım kafiye kullanılan bu şiir şeklinde kafiye örgüsü ise aaab, cccb şeklinde devam eder. Şiirin son dörtlüğünde şairin mahlası adı verilen takma adı yer alır.

Koşmalar içerisinde yer alan konulara göre çeşitli isimler almakta ve bu isimlere göre tanımlanmaktadır. Dörtlüklerle söylenen bu şiir, 3 ila 6 dörtlük arasında değişen bir sayıya sahiptir. Çoğu zaman konularını aşk, özlem, gurbet, yiğitlik, yakınma, acı, sevgi gibi pek çok konudan almıştır.

Konferans Örnekleri ve Özellikleri Nelerdir?

Konferans bir konuda dinleyici olan kişiyi bilgilendirmek ya da bilgi aktarmak olarak tanımlanan bir konuşma çeşididir. Aşamaları olan konferansın dili akışkan ve yalın bir şekilde olmalıdır. Konuşma yapan kişinin dili anlaşılabilir olmalıdır ki karşısında olan dinleyici kişiyi sıkmaması gerekir. Mantıksal bir düzen çerçevesinde yapılan bu konuşma öncesinde seçilen konular hakkında bazı araştırmalar yapılır ve bir plan dahilinde ilerler.

Mekanda olması gereken konuşmacı için dinleyici olan kişiye bir bilgi verilir. Konuşmaya başlandıktan sonra konuşmacı örneklerle anlatımı renklendirir. Hazırlıklı olarak yapılır ve bu konuşma uzmanlar tarafından gerçekleştirilir. Okuyucu olan kişinin dikkatini çekmeli ve hemen bıktırmamalıdır. Bu konuşmanın süresi ortalama 1 saat olarak bilinir. Göndergesel işlevde kullanılan dili vardır. Dinleyici olan kişi ile bir göz teması kurulması, anlatıcıyı daha anlaşılır ve etkin kılacaktır. Gereksiz ayrıntıya çok fazla girmeden açık bir şekilde konuşma yapılmalıdır. Konuşmayı yapan kişi konuşma süresince ayakta durmalıdır.

 

Yazarlar