EğitimKooperatif Nasıl Kurulur? Kooperatif Çeşitleri Nelerdir?

Kooperatif Nasıl Kurulur? Kooperatif Çeşitleri Nelerdir?

10.05.2021 - 14:56 | Son Güncellenme:

Kooperatif, insanların ihtiyaçlarını küçük bir maliyetle karşılamak için kurulan ve kar amacı gütmeyen karşılıklı dayanışma, yardım ve kefalet sureti ile kurulan tüzel kişiliklerdir. Kooperatifler, Kooperatifler Kanunu ile düzenlenmiş olan ve ülkemizde uygulamada sıkça görülen bir alandır. Kooperatif nasıl kurulur? Kooperatif çeşitleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Kooperatif Nasıl Kurulur Kooperatif Çeşitleri Nelerdir

Kooperatifler, tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle geçimlerine ya da meslek ait ihtiyaçlarını iş gücü ve parasal katkılarıyla dayanışma, karşılıklı yardım ve kefalet sureti ile sağlayarak korumak amacı ile tüzel ve gerçek kişiler tarafından kurulan değişir sermayeli ve değişir ortaklı ortaklıklara kooperatif ismi verilir.

Kooperatif Nasıl Kurulur?

Bir kooperatif, en az 7 ortak ile kurulabilir. Ana sözleşme ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş olan personelin olduğu yerde imzalanır. Ana sözleşme, ortaklar tarafından imzalandıktan sonra da noter huzurunda onaylanır. Ana sözleşme noterde onaylandıktan hemen sonra onaylı ana sözleşme ile ilgili Ticaret İl Müdürlüklerine ya da Bakanlığa kuruluş izni için başvurulur.

Bakanlık kuruluş için izin verdiğinde, kooperatifin bulunduğu yerde bulunan ticaret sicilince tescil ve ilan edilir. Ticaret siciline tescil ve ilan edilmek sureti ile kooperatif kurulur ve bunun sonucunda da tüzel kişilik kazanır. Konut yapı kooperatifleri, ana sözleşmede belirtilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilerek konutların ortaklar adına tescil edilmesi sonucunda amacına ulaşmış sayılır ve ardından dağılır.

Kooperatif Çeşitleri Nelerdir?

Kooperatifler toplumun çıkarını korumayı amaçlayan, ihtiyaçları uygun bir maliyetle karşılamaya çalışan kuruluşlardır. Kooperatiflerin kuruluş amaçları, farklı olabilir. Kooperatifler farklı alanlarda faaliyet gösteren kooperatif çeşitlerinden oluşur. Bu kooperatif çeşitleri ise,

Haberin Devamı

Konut Yapı Kooperatifleri :

Tarım Kredi Kooperatifleri

Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri

Sulama Kooperatifleri

Tüketim Kooperatifleri

Esnaf ve Sanatkar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri