25.05.2021 - 12:10 | Son Güncellenme:
Özellikle günümüzde sıklıkla duyduğumuz konsinye ihracat konusu bir hayli fazlaca insanın merak edip araştırmaya yöneldiği konu başlıkları arasında kendisine yer bulmaktadır.
Konsinye İhracat Nedir?
Konsinye İhracat; kesin olan satışın daha sonra gerçekleştirilmesi üzere yurt dışında bulunan alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışında yer almakta olan şube yahut temsilciliklerine mal gönderiminin yapılmasını ifade eden bir kavramdır. Diğer bir ifade ile gönderilmiş olan malın, mülkiyet devri yapılmaz.
Konsinye İhracat Nasıl Yapılır?
İlk olarak ihracatçı, satış faturası düzenler. Düzenlenen faturanın üzerine ise mutlaka “Konsinye İhracattır.” ibaresinin eklenmesi gerekir.
- E-Birlik sistemi üzerinden ve elektronik ortamda beyanname oluşturulur. Beyan kodu olarak ise konsinye ihracat seçilir. 44.haneye de “Konsinye İhracattır” ibaresinni yazılması gerekir.
- Ödeme biçimi olarak ise “mal mukabili ödeme” seçilir. Bu, ihraç edilmekte olan malın bedelinin malın ithalatçı tarafından teslim alınmasının ardından ödendiği ödeme biçimine denir.
- Konsinye ihracat yapılabilmesi için fiziki olarak İhracatçılar Birliğine başvuru yapılmasına gerek yoktur. İşlemler dijital ortamda doğru bir biçimde tamamladığı takdirde otomatik olarak İhracatçılar Birliğine aktarılır.
- Birlikten onay alınmasının ardından beyanname tescil edilerek gümrükteki işlemler sonuçlandırılmış olur.
- Sonrasında ise ihracatçı, konsinye malların kesin satışının yapılmasının sonrasındaki 30 günlük süreç içerisinde bu durumu, kesin satış faturası ve örneğiyle iznin verilmiş olduğu İhracatçılar Birlikleri Genel Sekreterliğine bildirir.
Konsinye İhracatın Özellikleri Nelerdir?
- Satıcı ile alıcı firma arasında satış koşulları ile alakalı bir anlaşma yapılması söz konusudur.
- Satışı yapılmak üzere gönderimi gerçekleştirilen malların mülkiyeti, gönderen işletmeye ait olduğu için konsinye mallar işletmenin aktifindeki özel bir hesap üzerinden takip edilir.
- Konsinye ihracat, satıcı ve alıcıya çeşitli yararlar sağlar.
- Konsinye ihracat kendi içinde çeşitli aşamaları barındırır.
- Konsinye malın mülkiyeti yine çıkış ülkesinde faaliyet gösteren satıcı firmaya ait durumdadır.
- Tek seferde malın tümü satılmayacak, ileri süreçlerde taksit taksit satılabilecek ürünler için “konsinye satış” yöntemi uygulanması söz konusudur.