EğitimKondenzasyon Nedir? Kondenzasyon Reaksiyonları Nelerdir?

Kondenzasyon Nedir? Kondenzasyon Reaksiyonları Nelerdir?

25.07.2022 - 14:09 | Son Güncellenme:

Kondenzasyon, tepkime türleri arasında yer almaktadır. HCI ve H2O gibi küçük moleküllerin açığa çıkması için kondenzasyon tepkimesi gerekmektedir. Zincirleme kondenzasyon tepkimesi yaşanması durumunda, kondenzasyon polimerleşmesi adını almaktadır. Kondenzasyon reaksiyonu için moleküllerden birinin organik molekül olması gerekmektedir. Peki, kondenzasyon nedir? Kondenzasyon reaksiyonları nelerdir, sizler için ayrıntıları ile derledik.

Kondenzasyon Nedir Kondenzasyon Reaksiyonları Nelerdir

 Kondenzasyon kavramı, kimya dalında çok fazla kullanılmaktadır. En basit tanımı ile gaz halindeki maddenin aninden soğuyarak sıvı haline geçmesi, kondenzasyon olarak adlandırılmaktadır. Çoğu kez su gibi molekülün ayrılması ile birlikte iki veya daha fazla molekül oluşturulmaktadır. Kondenzasyon tepkimesini iyi bir şekilde anlamak için kimya derslerinde deney yapılmaktadır. 

Haberin Devamı

 Kondenzasyon Nedir?

 İki veya daha fazla molekülün aralarından alkol ve su gibi küçük moleküllerin çıkışı ile birleşmeleri kondenzasyon olarak tanımlanmaktadır. Bilinen kondenzasyonlar sınıflandırılmaktadır.

 Kondenzasyon Reaksiyonları Nelerdir?

 Aldol kondenzasyonu, çapraz aldol kondenzasyonu ve claisen-schmidt tepkimesi, kondenzasyon reaksiyonları arasında yer almaktadır. Karbonil bileşenlerden birinin keton olduğu çapraz aldol kondenzasyonları, claisen-schmidt tepkimeleri olarak anılmaktadır. Alfa hidrojeni olmayan aldehit enolat iyon oluşturamamaktadır.

 100ml'lik beher, 50ml'lik erlen, benzaldehit, baget, izopropil alkol ve NaOH ile kondenzasyon reaksiyonları deneyi yapılabilmektedir. 50 ml'lik erlene soğuk NaOH çözeltisi ve 6 ml ölçüsünde izopropil alkol koyulmaktadır. 20-25°C'de devamlı karıştırıldıktan sonra taze damıtılmış benzaldehitin yarısı katılmaktadır. 30 dakika karıştırma işlemine devam edildikmekte olup çöken kristallerin süzüldüğü görülmektedir. Benzalasetonu çözeltide bırakmaya yetecek düzeyde izopropil akol kullanılmaktadır.