25.02.2021 - 16:18 | Son Güncellenme:
Kızılderililerde ağlayan ağaç olarak adlandırılan "kauçi" kelimesinden adını alan kauçuk, ağaç içinden sızan yapışkan, beyaz bir sıvıdır. Bölgenin yerlileri zaman içerisinde bu maddeyi kurutarak oyuncak top yapımında kullanmışlardır. Uzun zaman sonunda ise kauçuk, Avrupa'ya yayılmış ve birçok ürün içerisinde kullanılmaya başlanmıştır.
Kauçuk Nedir, Nasıl Üretilir?
Kauçuk, kauçuk ağacından sızan beyaz ve yapışkan bir maddedir. Kauçuk ağacının içerisindeki özsuyuna lateks ismi verilir. Lateksin toplanması için ağacın gövdesine demir bıçaklar yardımıyla V biçiminde yarıklar açılır. Ağaçtan toplanan lateks, kendi haline bırakıldığında kauçuk tanelerinin pıhtılaştığı gözlemlenir.
Lateks koagüle edilerek kullanılabilmektedir. Koagüle işleminde formik asit, asetik asit gibi asitler kullanılmaktadır. Bu şekilde elde edilmiş olan lateksin yaklaşık %35'i kauçuktur. Kauçuğun lastik haline getirilmesi için kükürt gibi elementler ile karıştırılır. Kauçuk içerisine kükürt eklenmesi ile sertleştirme sağlanabilmektedir.
Kauçuk Nerelerde Kullanılır?
Kauçuk öncelikli olarak bisikletlere, kamyonlara, otomobillere, traktörlere, uçaklara ve hafriyat makinelerine tekerlek yapımında kullanılır. Bunun yanı sıra su geçirmez olan ayakkabı, giyecekler, sıhhi eşyalar, eldiven, döşeme malzemeleri, şişme yatak ve oyunca yapımında kullanılmaktadır. Kauçuk eriyiği yapıştırıcı madde olarak değerlendirilmektedir.
Elektrik iletmediğinden dolayı izolasyon ve yalıtım alanlarında kullanılır. Kemer, tarak, yağmurluk, düğme gibi malzemelerin yapımında da sıklıkla tercih edilmektedir. Kullanım alanının bu kadar geniş olması sebebi ile kauçuk oldukça değer kazanmış ve hatta kauçuk kıtlığına neden olmuştur. Oldukça güvenilir ve güvenli bir maddedir.