EğitimKarbonhidratların Yapı Taşı Nedir, Ne Bağı Yapar?

Karbonhidratların Yapı Taşı Nedir, Ne Bağı Yapar?

11.01.2022 - 15:10 | Son Güncellenme:

Doğada bulunan birçok madde vardır. Doğada en fazla bulunan organik maddelerden birisi de karbonhidratlardır. Karbonhidratlar da bu organik bileşikler arasında yer almaktadır. Karbonhidratların yapı taşı nedir, ne bağı yapar tüm detayları ile sizler için merak edilenleri derledik.

Karbonhidratların Yapı Taşı Nedir, Ne Bağı Yapar

 Karbonhidratların bütün canlı hücrelerde bulunduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Doğada ise genel olarak büyük moleküller halinde bulundukları bilinmektedir. Enerji veren organik bileşiklerdir.

Haberin Devamı

 Karbonhidratların Yapı Taşı Nedir?

 Karbonhidratlar, enerji sağlayan ve karbon, hidrojen, oksijen elementlerinden meydana gelen organik bileşiklerdir. Karbonhidratların yapı taşı ise glikoz olarak bilinmektedir. Karbonhidratların depo şeklinin glikojen veya nişasta şeklinde olduğunu söylemek mümkündür. Aynı zamansa karbonhidratlar vücutta en fazla bulunan üçüncü besin maddesi olma özelliğine de sahiptir.

 Karbonhidratların türü ne olursa olsun vücut alınan karbonhidratları yakıta dönüştürmektedir. Vücudun en etkili enerji kaynaklarından birisi olan karbonhidratlar, enerji üretimin de kullanılmaktadır. Karbonhidratların kimyasal sindirimlerinin ağızda başladığını söylemek de mümkündür.

 Karbonhidratlar Ne Bağı Yapar? 

Haberin Devamı

 Karbonhidratlar, bir disakkarit ile iki molekül monasakkaritin glikozit bağı ile bağlanması sonucunda oluşmaktadır. Bu durumda karbonhidratların glikozit bağı yaptığını söylemek mümkün olmaktadır. 

 Karbonhidratların vücudun en temel yakıt malzemesi olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Karbonhidratların iki farklı şekilde meydana geldiği ifade edilebilir. Karbonhidratların nişastalar ve şekerlerden meydana geldiği söylenebilir. Karbonhidratların en fazla ekmek, patates, makarna, pirinç, fasulye ve tahıllar da bulunduğunu söylemek de mümkündür.

Yazarlar