24.05.2021 - 01:24 | Son Güncellenme:
Kapitalizm sisteminde üretim araçları özel mülkiyete aittir. Bu araçların kar ile işletilmesi sistemi kapitalizm olarak isimlendirilmektedir. Kapitalizm, ekonomik bir sistem olarak bilinir. Bu sistem serbest piyasa ekonomisine dayalı olarak ilerlemektedir.
Kapitalizm Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Kapitalizm de üretimden kar amacı güdülmektedir. Artı katma değeri ile pazarda satılan ürünlere dayalı olan ekonomik sisteme verilen isimdir. Bunun yanında kapitalizm ücretli emeğe dayalı sistem olarak da bilinmektedir.
Kapitalizm sisteminde işçiler üretimi gerçekleştirmektedir. En az kazanan kesim de her zaman işçiler olmaktadır. Kapitalizm sisteminde her zaman katma değer esas alınmaktadır.
Kapitalizm içerisinde karar verme ve de yatırım yapma gibi konularda her zaman sermaye sahipleri söz konusu olmaktadır. Kapitalizm genel anlamda arz ve talepler doğrultusunda dengenin sağlanması için toplum yararına olmak adına ortaya çıkmıştır. Kapitalizm sisteminde her şeyi para ile satın almak mümkündür. Kapitalizm ile tüketimde de artış meydana gelmektedir.
Kapitalizm ilk olarak 16. ve 19. yüzyıllarda ortaya çıkmıştır. Sonrasında ise kurumsal bir kimlik kazanmıştır. Kapitalizm esasen ilk çağ döneminde ortaya çıkmış sonrasında orta çağ döneminde tüccarlar tarafından kullanılmaya devam etmiştir.
Dünyada Feodalizmin sona ermesi ile birlikte Kapitalizm daha popüler bir hal almaya başlamıştır. Kapitalizm çoğunlukla batı ülkelerde çok daha etkin bir şekilde kullanılmıştır.
Kapitalist Sistemin Unsurları Nelerdir?
Kapitalizm sisteminde parası ve sermayesi olan kişiler her zaman söz sahibi olmaktadır. Bu nedenle de serbest piyasa ekonomisinde rekabet ön plana çıkmaktadır. Bu durumda pastadan en büyük payı almak için de sermayelerin ön plana çıktığı görülmektedir. Kapitalizmin temel ilkesi rekabettir. Paraya sahip olan kişiler bu sistem içerisinde her zaman güçlü konumdadır.