11.11.2021 - 16:56 | Son Güncellenme:
İznik Kalesi, ülkemizdeki en eski kalelerden biridir ve önemli bir tarihi yer kaplar. İznik Kalesi her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Şehirlerin kuşatma ve savunmasının en ağır yükünü taşıyan kaleler, çatışmalara ve kahramanlık destanlarına da konu olan mimari hazinelerdir. Bursa'nın savunmasında etkin rol oynayan Bursa Kalesi de tarihte özel bir yere sahiptir. Kale bölge tarihinin en yakın tanıklarından
İznik Kalesi Bursa'da Nerededir?
İznik Kalesi, Bursa'ya gidenlerin en çok ziyaret etmek istedikleri ve güzergahlarına ekledikleri tarihi yapılardan biridir. Tarihi kalenin konumu da buna bağlı olarak ilginçtir. İznik Kalesi, Bursa ilinin Osmangazi ilçesinde bulunmaktadır. Kale, tarihi Prusya ve Bursa'yı doğu, batı ve güneyden çevreler. Kalenin kuzey kesiminde surlarla çevrili, dik yokuşlar vardır. Bu dik yamaçlar doğal koruma sağlar. İznik Kalesi, Osmangazi ilçesinin Tophane semtinde yer almaktadır.
Tarihi İznik Kalesi'nin Özellikleri
İznik Kalesi'nin surlarının uzunluğu günümüzde yaklaşık 2 kilometredir. Tophane ile Çakırhamam arasında biri dikdörtgen, diğeri yuvarlak olmak üzere iki burç vardır. Bursa'da Tophane lokasyonu, Endüstri Meslek Yüksekokulu ve Orduevi'nden Yıldız Kakhve'ye kadar burası doğal bir bariyer oluşturuyor. Bursa'da Hisar Kapısı, Kaplıca Kapısı, Zindan Kapısı, Yer Kapısı ve Pynarbaşı Kapısı olmak üzere beş kapısı bulunmaktadır. Zindan ve Pynarbashi kapıları arasındaki cephe duvarları artık evlerin arasında kaybolmuştur.
İznik Kalesi'nin Hikâyesi
Tarihi kalenin yapımında çeşitli bloklar ve moloz taşlar kullanılmıştır. Bursa Kalesi'nin en dikkat çekici özelliklerinden biri çok yüksek bir kale olmasıdır. Kalenin inşaatı M.Ö.1. Kalenin ilk olarak Bithynes tarafından yapıldığı bilinmektedir. Daha sonraki tarihi dönemlerde tarihi kaynaklar Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları zamanında aktif olarak kullanıldığını ve onarıldığını söylüyor.
İznik Kalesi'nin Tarihi
Tarihi günümüze kadar uzanan Bursa Kalesi'nin bulunduğu bölge halk arasında "Hisar" olarak anılır. Bölge şehrin ilk yerleşim yeri olmasına rağmen kalesi Bithynia, Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarını en iyi şekilde yansıtır. İznik Kalesi, 17. yüzyılda ünlü seyyah Evliya elebi tarafından da ziyaret edilmiştir. Evliya elebi, kalenin temelinin sarp kayalıklar üzerine kurulduğunu ve uzun dikdörtgen bir şekle sahip olduğunu anlatır. Kalenin insan yapımı olamayacak kadar heybetli olması İznik Kalesi'ne ayrı bir anlam katmaktadır.