06.09.2022 - 11:24 | Son Güncellenme:
Bitkiler fotosentez yolu ile beslenirler. Bu nedenle iz elementleri bitkilerin beslenmelerinde önemli rol oynamaktadır. İz element diğer isimleriyle mikro ve eser element olarak da bilinmektedir. İz elementleri bitkilerin beslenmelerinde de önemli besin kaynağıdır.
İz elementi grubuna dahil olanlar bakır, demir, çinko, krom, kobalt, iyot, ve selenyumdan oluşmaktadır. Sadece iyot dışında diğerleri metal grubu içerisinde yer almaktadır.
İz Element Nedir?
İz element biyolojik element grubu içerisinde yer almaktadır. Dolayısıyla hem bitki hem hayvan hem de insan sağlığına yararlıdır. Temel iz elementlerine örnek verilmesi gerekirse; Bor, kobalt, bakır, iyot, demir, manganez, molibden ve çinkodan oluşmaktadır. Tüm bu elementler özellikleri ve yapısı itibariyle insan sağlığının ihtiyaçları dahilinde kullanılmaktadır.
İz Element Ne İşe Yarar?
Bu elementler, vücutta hücresel seviyede gerçekleşen kimyasal olaylarda kritik rollere sahip olmakla birlikte hayati biyokimyasal etkileşimlere aracılık etmektedir. Bununla birlikte enzim ve proteinlerin moleküler yapılarını atomik yapısı olarak görmektedir. Bu elementlerin bazıları, iz element şeklinde tanımlanmakta ve bunlar, hücre zarının molekül ile bağlanarak zarın yapısını değiştirerek önemli biyolojik süreçleri kontrol eder.
İz Element Örnekleri Nelerdir?
Temel iz elementleri Krom, flor, nikel, selenyum, vanadyum, bakır, iyot, demir, lityum, silikon, kalay olarak sayılmakta ve sınıflandırılmaktadır.