EğitimİTÜ’den misafir akademisyenlere yönelik eleştirilere cevap

İTÜ’den misafir akademisyenlere yönelik eleştirilere cevap

19.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makina Mühendisliği Bölümü’nün akademik kadrosunda yer alan misafir öğretim elemanları sosyal medyada gündem oldu. Üniversitenin sitesinde akademisyenler Dr. Aamir Hamid, Dr. Peyman Roodgarsaffari ve Farrukh Mazhar’ın fotoğrafları ve isimlerinin olduğu görseli paylaşan kullanıcılar, yabancı uyruklu olmalarını ve Dr. Hamid’in sarıklı fotoğrafının üniversitenin sitesinde yer almasını eleştirdi.

İTÜ’den misafir akademisyenlere yönelik eleştirilere cevap

 

Paylaşımlar üzerine İTÜ yaptığı açıklamada 45 yabancı uyruklu öğretim elemanının, dünyanın her ülkesinden de 255 misafir araştırmacının bulunduğunu kaydederek, eleştirilen akademisyenlerle ilgili şu bilgiyi verdi: “Doç. Dr. Aamir Hamid, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da bulunan Quaid-i-Azam Üniversitesi (Dünya sıralamasında 378. sırada) mezunu ve öğretim üyesidir. Matematik, matematik mühendisliği, hesaplamalı akışkanlar dinamiği, akışkan-yapı etkileşimi, nano maddeler, sayısal çözümleme ve birçok konu üzerine çalışmaları bulunmaktadır. Diğer bilim insanı Doç. Dr. Farrukh Mazhar da aynı şekilde Islamabad Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (Dünya sıralamasında 334. sırada) mezunu ve öğretim üyesidir. Nöral ağ, havacılık, insansız hava araçları, tersine mühendislik uzmanlık alanları olmakla birlikte İHA motor pervanesi, tersine mühendislik, otopilot, veri sınıflandırması alanlarında çalışmaları bulunmaktadır. Doç. Dr. Farrukh Mazhar da, alanında çok iyi bir diğer bilim insanıdır.”

Haberin Devamı

Mazhar’ın 1 Aralık 2022; Hamid’in ise 1 Ekim 2022 tarihine kadar bilimsel çalışmalarına İTÜ’de devam edeceğinin, sonrasında ülkesine döneceklerinin ve her iki bilim insanının toplamda bir yıl süreyle İTÜ’de bulunacaklarının belirtildiği açıklamada, “İTÜ olarak, misafir araştırmacılarımızla ilgili sosyal medya üzerinden kasıtlı olarak yayılan ırkçı söylemleri maalesef üzülerek görüyor ve bilimsel düşüncenin ırk, dil, din veya cinsiyet söylemleri üzerinden tanımlanmasını kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.