Eğitimİstanbul'da Bulunan Kaleler Hangileridir? Kısaca İsimleri Ve Özellikleri

İstanbul'da Bulunan Kaleler Hangileridir? Kısaca İsimleri Ve Özellikleri

10.11.2021 - 05:10 | Son Güncellenme:

İstanbul'da bulunan kaleler herkesin ilgisini çekmektedir. Özellikle İstanbul'un turistik bir şehir olması sebebiyle bu konular önem kazanmaktadır. Bunun için İstanbul'da bulunan kaleleri öğrenip buralara ziyarette bulunabilirsiniz. İstanbul'da bulunan kaleleri detaylarıyla sizler için derledik.

İstanbulda Bulunan Kaleler Hangileridir Kısaca İsimleri Ve Özellikleri

İstanbul'da birçok kale bulunmaktadır ve bu kaleler ziyaretçiler tarafından sık sık ziyaret edilmektedir. İstanbul'da bulunan kalelerden bazıları Riva Kalesi, Aydos Kalesi, Rumeli Hisarı ve Yoros Kalesidir.

İstanbul'da Bulunan Kaleler Hangileridir?

İstanbul turistler için her zaman ilgi çeken bir şehir olmaktadır. Tarih boyunca birçok imparatorluğa sahiplik yapmış olan İstanbul'da birçok kale bulunmaktadır. Stratejik konumu sebebiyle birçok savaş görmüş ve birçok imparatorluğa ev sahibi olmuş İstanbul'daki kaleler herkes tarafından merak edilmektedir. İstanbul'da bulunan kaleler Yoros Kalesi, Garipçe (Poyraz) Kalesi, Rumeli Feneri Kalesi, Şile Ocaklı Kalesi, Riva Kalesi, Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı ve Aydos Kalesi bulunmaktadır.

İstanbul'da Bulunan Keleler ve Özellikleri

Haberin Devamı

Aydos Kalesi İstanbul'un fethinin başladığı yer olarak bilinmektedir. Bizanslılar tarafından inşa edilmiş olan kalenin 800 senelik olduğu bilinmektedir. 2010 senesinde restorasyonu yapılan Aydos Kalesinde 11. ve 13.yüzyıla ait sikkeler, anahtarlar ve büstler gibi tarihi eserler sergilenmektedir. Aydos Kalesi Sultanbeyli bölgesinde bulunmaktadır ve 2010 senesindeki kazı çalışmalarından sonra Aydos Kalesi'nden su sarnıçları ve su kanalları tespit edilmiştir.

Rumeli Hisarı 1452 senesinde Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilmiştir. Rumeli Hisarı konum olarak Anadolu Hisarı'nın tam karşısında Sarıyer ilçesinde bulunmaktadır. Rumeli Hisarı İstanbul'un fethi sırasında Bizanslılara gelecek olan yardımları engellemek amacıyla yapılmıştır. Rumeli hisarı açık hava tiyatrosu ve müze olarak ziyaretçilere açık bir şekilde kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Anadolu Hisarı Göksu Deresinde bulunmaktadır. Anadolu Hisarı 1395 senesinde Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. İstanbul'un fethine hazırlık için yaptırılan Anadolu Hisarı orduyu denize kolay bir şekilde indirmek ve Bizans Devletine Karadeniz'den gelebilecek yardımların önlenmesi için yaptırılmıştır. Günümüzde Anadolu hisarı ziyarete açık bir şekilde Anadolu Hisarı'nda bulunmaktadır. Etrafında restoran ve bulunan Anadolu Hisarı her gün birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Riva Kalesi Riva deresinin Karadeniz bölgesine dökülen yerinde bulunmaktadır. 2016 senesinde Riva Kalesi restore edilmeye başlanmıştır. Cenevizliler döneminde Osmanlılar tarafından yapılan Riva Kalesi Revan Kalesi olarak da bilinmektedir.

Şile Ocaklı Kalesi Şilede bulunan dört kaleden biridir. Diğer kalelerin aksine Şile Ocaklı Kalesi saldırı için değil etrafın gözetlenmesi için yapılmış olan bir kaledir. 12 metre yüksekliğinde olan Şile Ocaklı Kalesi tarih boyunca Bizanslılar, Osmanlılar ve Cenevizliler tarafından kullanılmıştır. 4 kat yüksekliği olan Şile Ocaklı Kalesi 2015 senesinde restore edilmiştir.

Rumeli Feneri Kalesi 17.yüzyılda Osmanlı Devleti'nin topraklarını Ruslardan korumak amacıyla inşa edilmiştir. Marmara denizinin Karadeniz'e karıştığı bölgede bulunan Rumeli Feneri Kalesi deniz seviyesinden 58 metre yükseğe inşa edilmiştir ve boyu 30 metre civarındadır. Yapıldığı ilk zamanlar Rumeli Feneri Kalesinde 250 asker yaşadığı düşünülmektedir.

Haberin Devamı

Yoros Kalesi İstanbul şehrinin Anadolu Yakasında bulunan ve her gün birçok kişi tarafından ziyaret edilen bir kale olmaktadır. Anadolu Kavağında bulunan Yoros Kalesi 1200'lü yıllarda Bizanslılar tarafından yaptırılmıştır. Boğaz'ın kontrolünün daha kolay sağlanması için Bizanslılar tarafından yapılan Yoros Kalesi günümüzde birçok turist tarafından ilgi gören kalelerden biridir. Yoros Kalesinden tüm İstanbul boğazı izlenmektedir ve bu sebeple birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Garipçe Kalesi 18.yüzyılda Garipçe köyünde inşa edilmiştir. Garipçe kalesinin tam karşısında Poyraz kalesi bulunmaktadır ve bu kaleler Cenevizliler, Osmanlılar ve Bizanslılar tarafından Karadeniz'den gelecek düşmanlara karşı toprakları korumak amacıyla yapılmıştır.