06.11.2021 - 15:48 | Son Güncellenme:
İşlevselci yaklaşım aynı zamanda işlevselcilik şeklinde ifade edilir. Bu konuda ise böyle bir durumu görev edinmiş işlevselciler bulunmaktadır. Öne çıkan tanımı ile beraber toplum üzerinden gerekli birtakım unsurları ele alır.
İşlevselci Yaklaşım Nedir?
Yapı ve toplumun işleyişi ile ilgilenen durum işlevselci yaklaşım olarak ifade edilir. Özellikle toplumun varlığını devam ettirebilmesi için gereklilikleri yerine getirmek şeklinde anlatmak mümkün. Bu konu içerisinde insanlar, toplumun ihtiyaçlarını yerine getiren davranışlar ve roller kapsamında sosyal hale gelir. Böylece birbirine bağlı bütünler olarak farklı birimler üzerinden toplumun devam etmesine olanak sağlarlar.
İşlevselci Yaklaşım Nasıl Uygulanır?
Toplumun uyum içinde devam edebilmesi için işlevselci yaklaşım önemli bir yere sahiptir. Bu doğrultuda yönetim, eğitim ile beraber farklı meslek grupları üzerinden işlevselci yaklaşım uygulanır. Bu konuda işlevselciler edilmiş olduğu görev üzerinden, toplumu farklı görevler üzerinden ayırır. Bu durum genel olarak bir ülke kapsamındaki toplum içerisinde yönetim üzerinden gerçekleşir. Böylece insanların ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapı bu doğrultuda ortaya çıkar.
İşlevselcilik Özellikleri Nelerdir?
Belli başlı özellikleri ile beraber işlevselcilik toplum içerisinde ön plana çıkar.
- Sosyal sistem ve yapı ile beraber kurumların oluşturulması
- Parçaların bütün ile ilişkisini sağlamak
- Sosyal sistemleri bir arada tutmak amaçlı çalışmalar
- Toplumsal düzeni meşrulaştıran birtakım ilkelere sahip olmak
- Ortak çıkarları çerçevesinde uyumlu şekilde çalışmak
- Toplamın devam edebilmesi için temel ihtiyaç ve gereksinimlerin karşılanmasını sağlamak
Bu şekilde birçok özellik ile beraber işlevselcilik veya işlevselci yaklaşım ön plana çıkar.