21.02.2022 - 15:58 | Son Güncellenme:
Tarihte bin yıldan fazladır var olmuş olan İskitler önemli kavimlerden birisidir. Doğu'da Çin Seddi, batıda ise Tuna nehrine kadar oldukça geniş bir alana yayılmıştır.
İskitler Kimdir?
İskitler M.Ö. VII yüzyılda Asya ile Avrupa'nın batı bölümünde yaşamış Tuna ve Volga ırmakları arasında bulunan bölgede bulunmuş Orta Asya kavimlerinden birisidir. İskitler Yunan kayıtlarına göre Skytai, Asur kaynaklarına göre İşkuza ve Pers kaynaklarına göre ise Sakarlar olarak bilinmektedir. Kökenlerinin Sümerlere dayandığı bilinen İskitler batıya göç eden Ön Türk toplumların bir tanesi olarak bilinmektedir.
İskitler Nerede Yaşamışlardır?
İskitler Avrupa ile Asya'nın batı bölümünde Volga ve Tuna ırmakları arasındaki bölgede yaşamışlardır. Çin Seddi'nden Tuna Nehrine kadar 40. ve 50. paraleller arasında ortalama olarak 7000 kilometreden daha büyük bir bölümde hüküm sürmüştür. Kimmerler daha önceleri Karadeniz'in Kuzey bölümünde yaşamışlar ve Batı Sibirya ile Türkistan'dan gelen İskitler dağıtılarak Güney Rusya bozkırlarının dışına sürülmüşlerdir.
Kısaca Tarihi, Kurucusu ve Özellikleri
İskitlerin kökeni İran olmaktadır. Göçebe halk olan İskitler M.Ö. 645 ile 617 yılları arasında Suriye ve Filistin topraklarına da girmiştir. Çin hanedarlığı kaynaklarında İskitlerin kurucu sülalesinin isminin Sai, Su ve Se olduğu belirtilmektedir. Hint kaynaklarında ise Şakya olarak belirtilmektedir.
İskitler geniş hakimiyet alanı kurmaları sebebiyle pek çok kavim tarafından da tanınmış ve onların kaynaklarında yer almıştır. Ayrıca zamanlarının teknolojisinin üstüne çıkarak gelişim göstermiş olan İskitler ünlü tarihçi Heredot, iskit adının temelinin Oskolot ve Skolot sözcüğünden geldiğini iddia etmiştir.
İskitler yaşadıkları dönem içerisinde kendine has pek çok özellik barındırmaktadır. İskitlerin sahip olduğu özellikler ise şunlardır:
- Yaşadıkları bölgede soylu erki tarafından yönetilmiştir.
- Koyun, sığır ve at yetiştiriciliği yapmışlardır.
- Çadır kentlerde yaşamışlardır.
- Antik İran, Hindistan ve Yunanistan toprakları arasında ticaret ağı oluşturmuşlardır.
- İskit ismi medeniyet ile alakası olmasan isimsiz halklar için kullanılmıştır.
- Savaşlarında atlı asker birlikleri kullanımı alanında uzmanlaşmışlardır.
- At üzerinde ok ve yay ile savaşmışlardır.
- Kendilerine özgü sanat tarzı ile kendilerini geliştirmişlerdir.
- Metal işlemeciliği ve anıt mezarları yapmışlardır.
- Günümüze kadar uzanan taşınabilir süs işçiliğini geliştirmişlerdir.