25.07.2022 - 01:40 | Son Güncellenme:
İş değerlemesi, toplam da 4 aşamadan oluşan bir süreç olarak ifade edilebilir. İş değerlemesi aşamaları ise karşılaştırma, yönetsel karar destek süreci, analitik süreç ve sistemli yapılandırılmış süreç olarak ifade edilebilmektedir.
İş Değerlemesi Nedir, Nasıl Yapılır?
İş değerlemesi, personelin değil yapılan işin değerlendirmesinin yapıldığı bir süreç olarak bilinmektedir. İş değerlemesi, insan kaynakları tarafından yapılmaktadır. Bir iş yerinde mevcut olan işlerin değer farklılıkları iş değerlemesi süreci ile ortaya konulmaktadır. İş değerlemesi hem firma açısından hem de iş gören açısından son derece önemli olarak ifade edilebilir. Gerçekleşmesi muhtemel olan zaman kayıplarının önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir. İş görene değerleme sonucunda alacağı ücrette herhangi bir olumsuz yansıma olmayacağının garantisinin de verilmesi gerekmektedir. İş değerlemesi, 4 aşamadan meydana gelmektedir.
- İlk değerleme aşaması, karşılaştırma yani Benchmark olarak bilinmektedir.
- İkinci aşama ise yönetsel karar destek süreci olarak ifade edilebilir.
- Üçüncü aşama, analitik süreçtir.
- Dördüncü ve sonuncu aşama ise, sistemli ve yapılandırılmış süreç olarak ifade edilebilir.
İş Değerleme Yöntemleri Nelerdir?
İş değerleme yöntemleri, sayısal ve sayısal olmayan iş değerleme yöntemleri olarak iki farklı şekilde ifade edilebilir. Sayısal iş değerleme yöntemleri; faktör karşılaştırma yöntemi ve puan verme yöntemi olarak ifade edilebilir. Sayısal olmayan iş değerleme yöntemleri ise sınıflama yöntemi ve sıralama yöntemi olarak bilinmektedir. İş değerleme yöntemlerinin sağladığı birçok fayda bulunmaktadır. İnsan kaynakları uzmanı tarafından iş değerleme yöntemlerinin uygulanması gerektiği söylenebilir.