Eğitimİkinci öğretim devri kapandı

İkinci öğretim devri kapandı

11.07.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

YÖK Başkanı Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurdu. Mevcut öğrenciler eğitimlerine devam edecek ancak 80 bin civarında ikinci öğretim kontenjanı bu yıl tercihlerde olmayacak.

İkinci öğretim devri kapandı

AYSEL BOZAN YILMAZ- Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda alınan kararlara dair açıklamalarda bulundu. Program kalitesini artırmak amacıyla devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyuran Özvar, “Vakıf üniversitelerinde de ikinci öğretim yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir. Üniversitelerimizin gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını bekliyoruz” dedi. Programlar dönüştürülürken üniversitelerdeki toplam kontenjanın korunduğunu kaydeden Özvar, kapatılan programların kontenjanlarının istihdam odaklı yeni programlara tanınarak yaklaşık 1 milyon kontenjanın tamamının muhafaza edildiğini, geçen yıla göre kontenjan sayısında bir düşüş olmadığını söyledi. Üniversitelerde halen 431 bin 589 öğrenci ikinci öğretimde okuyor. YÖK, bu öğrencilerin hakkının saklı olduğunu açıkladı. Eğitimci Salim Ünsal’ın paylaştığı verilere göre geçen yıl öğrenci alınan ikinci öğretim kontenjanı ise 79 bin 155’ti. Bu yıl bu kontenjanlar olmayacak.

Haberin Devamı

Puanları daha düşüktü

İkinci öğretim, çalışan ve gündüz derslere katılamayan öğrenciler için hayata geçirilmişti ancak puanları daha düşük olduğu için diğer öğrenciler tarafından da tercih edilmeye başlandı. Örneğin geçen yıl Erciyes Üniversitesi Havacılık Elektrik ve Elektroniği programının örgün öğretim puanı 425 iken, ikinci öğretim puanı 378’di. Pek çok programda 50 puana yaklaşan farklar oluşuyordu.

Bazı bölümlerde kontenjan düştü

Yeni alınan kararlar çerçevesinde, gelecek akademik yıldan itibaren çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih, Türk dili edebiyatı açık öğretim programlarına “ikinci üniversite” kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini hatırlatan Özvar, “Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek amacıyla piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyete yol açan kontenjanlarda ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda düşürülme yoluna gidilmiştir” dedi.

Haberin Devamı

İkinci öğretim devri kapandı

Prof. Dr. Akbulut

Karar genel olarak olumlu bulundu

Çalışan kişilere üniversite yolunun kapatıldığı, vakıf üniversitelerine ilginin artacağı yönünde eleştiriler gelse de kararı olumlu karşılayanlar da oldu. Eski ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, “İkinci öğretimin açılması üniversite giriş sınavlarında başarılı olanlar açısından yararlı bir gelişme olmamıştı. Bazı üniversiteler, giriş sınavlarında başarısız olan öğrencilerin ücret ödeyerek üniversite diploması almalarını sağladı. İyi niyetle yapılan bu girişim kontrolden çıktı. Çünkü ortalama bir üniversiteden mezun olmaları mümkün olamayacak bazı gençler hak etmedikleri diplomalara sahip olabildi. Geç de olsa bu tür haksızlıkların önüne geçilmiş olacak” diye konuştu.

Öğrenim ücreti ödüyorlar

İkinci öğretimde, öğretim süreleri, öğretimin esasları, devam, not sistemi vs. gibi uygulamada örgün öğretimden hiçbir farkı bulunmuyor ancak örgün öğretimdeki öğrenciler harç ödemezken ikinci öğretimdekilerden öğrenim ücreti alınıyor. Öğrenim ücretleri 3.329 TL ile 18.475 TL arasında değişiyor. İkinci öğretimde ders veren akademisyenler de ek ücret alıyor.

Yazarlar