26.05.2021 - 10:40 | Son Güncellenme:
Hümik asit, bitki ve hayvanların doğal yollar ile çürümesinden ortaya çıkan kimyasal ve biyolojik etkileşimler neticesinde meydana gelen bileşiklerdir. Bu bileşiklerin oluşumunda mikroorganizmaların etkin bir rolü bulunmaktadır.
Hümik Asit Nedir, Ne İşe Yarar?
Hümik asit olarak bilinen bileşik topraktaki organik maddelerin ana bileşimi olan humusun ismidir. Günümüzde kullanılan kimyasal gübreler humus bileşiminin azalmasına neden olmaktadır. Ancak humus, gübrelerin bitkiler tarafından kolay ve hızlı bir şekilde alınmasına neden olmaktadır. Bu nedenle bu problemin ortadan kalkması için son zamanlarda topraklarda humik asit kullanılmaktadır.
Toprak içerisinde canlı ve cansız pek çok organik maddeler bulunmaktadır. Çürümüş olan organik yapılar humus olarak isimlendirilmektedir. Dekompoze olmuş bitkiler ile kompost malzemeler en iyi humus kaynağı olma özelliğini taşımaktadır. Hümik asit içeriğinin fazla olduğu humatlar da iyi bir humus kaynağı olarak bilinmektedir. Humik maddeleri; fulvuik, humik ve humin olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Hümik Asit Nerelerde Kullanılır?
Hümik Asit;
Tarla bitkileri
çim
fide
sebzeler
sera bitkileri
bağ
meyve ağaçları
süs bitkileri gibi çeşitli bitki türlerinde kullanılabilmektedir.
Hümik asit faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;
Hümik asit kullanımında toprağın havalanma özelliği artar. Bu sayede yorgun olan toprak gençleşir.
Toprak yapısı düzenlenir. Hümik asit kil mineralleri ile birleşip toprağın tanecikli bir dokuda olmasını sağlar.
Topraktaki hava ile su geçirgenliğinin artmasına yardımcı olur. Toprağın işlenme özelliklerinin artmasına yardımcı olur.
Toprağın sıkışmasını engeller. Hava alarak kabarık olmasını sağlar.