28.04.2021 - 13:57 | Son Güncellenme:
Hücre içerisinde mevcudiyeti söz konusu olan ortamlardan biri olan Hipotonik ortam, bu konuya ilgi duyan insanların en önemli araştırma konukları arasında kendisine yer bulmaktadır.
Hipotonik Ortam Nedir?
Çok fazla insanın zihninde kendisine yer bulan hiponotik ortam nedir sorusunun yanıtı şu şekilde verilmektedir: Hipotonik ortam içerisine konulmuş durumda olan hücre ile birlikte kıyaslandığında, konsantrasyonu hücreden daha düşük durumda olan ortamdır. Eğer hücre, hipotonik niteliğe sahip bir ortama konulursa, buradaki ozmoz sebebiyle hücre su alarak şişer.
Hipotonik Ortamın Başlıca Özellikleri Nelerdir?
- Bir bitki hücresinin hipotonik ortama konulması durumunda, bu hücre şişerek turgor durumuna geçer.
- Hipotonik ortama bir hayvan hücresinin konulması durumunda ise aşırı su alımına bağlı olarak aşırı düzeyde şişerek patlama söz konusu olur. Gerçekleşen bu olaya ise hemoliz adı verilir.
- Hayvan hücrelerinin sahip olduğu yoğunluk, saf suyun yoğunluğundan daha fazla olduğu için saf su yani hipotonik ortam içerisine konulması halinde hemolize uğrama durumu söz konusu olabilmektedir. Bundan dolayı insan ve çoğu hayvan hücresinin gerekli hallerde, mikroskop altında incelemesinin yapılışı esnasında izotonik ortamı sağlayan %0.9 NaCl çözeltisinden yararlanılır.
Böylelikle hipotonik ortamın hücre üzerinde yaratmış olduğu olumsuz etkinin engellenmesi mümkün hale gelir. Bu durum sağlanmaması durumunda ise insan ve hayvan hücresi incelemelerinin yapılması mümkün olmayacaktır. Bu bakımdan hipotonik ortamın mümkün mertebe azaltılması önem taşıyan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.