11.04.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
OZAN ÖMER KADÜKER - Gelecek umuduyla yurt dışına giden gençler, hayal ettiklerinden çok farklı bir gerçekle karşılaşıyor. Denklik vaadiyle yola çıkanlar geçersiz diplomayla, burs umuduyla gidenler borçla dönüyor. Yurt dışı eğitim danışmanlığı adı altında hizmet veren bazı kurumlar ve kişiler, gerçekliği olmayan cazip vaatler sunarak öğrencileri ve velileri dolandırmaya çalışıyor. En çok verilen vaatler ise Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) denklik garantisi, Türkçe eğitim, oturum ve iş bulma hakkı, Türkiye’ye yatay geçiş seçeneği, barınma, burs imkânı… “Mezun olana kadar ilgileneceğiz” diyen bazı dolandırıcılar da öğrenciler yurt dışına gittikten sonra telefonlara dahi cevap vermiyor. Danışmanlık ücretleri ise 1000 dolardan başlıyor, 10 bin dolara kadar çıkıyor.
6000 EURO VERDİ...
Öğrenciler ve aileler, dolandırıcılar yüzünden para ve zaman kaybı yaşıyor. Kimi gittiği üniversitenin diplomasının denkliğinin olmadığını mezun olunca öğreniyor; kiminin üniversitesi okurken kapanıyor, kimi de kalacak yer bulamıyor.
Hatta üniversiteye kaydolduklarını zannederken dil okuluna gittiklerini fark edenler bile var. Öğrencilerin yorumları şöyle:
“■ Hazırlık eğitimi göreceğim, daha sonra da bölüme başlayacağım anlatıldı ama üniversitede hazırlık yok. Haberimiz olmadan 5000-6000 euro’luk bir dil okuluna gönderiyorlar.
■ 3750 euro ödediğim yurt dışı danışmanlık firması tarafından 3 yıl boyunca kaydım yapılmadı.
* Sırbistan’dan hukuk fakültesi mezunu yapabileceklerini söylediler. Para verip sözleşme imzaladım. Ancak diploma alamadım.
■ ‘Her şeyi ayarladık’ dediler ama hiçbir şey yapmamışlar; yurda alınmadım. Ders seçimlerimi yapamadım, 1 senem boşuna gitti.”
SIRALAMALARI İNCELEYİN
Dolandırılmamak için okultanima.yok.gov.tr’den üniversitenin denkliğinin olup olmadığına da mutlaka bakmak gerekiyor. Eğer üniversitenin denkliği yoksa, alınan diploma Türkiye’de geçerli olmuyor. Yasin İkizoğlu şu bilgileri veriyor:
“QS, THE ve ARWU gibi saygın sıralamalarda ilk 400 içinde yer almayan üniversitelere gitmek hem zaman hem de para kaybı. Çünkü ilk 400’de yer alan üniversitelerden mezun olan öğrenciler, Türkiye’de tüm bölümler için doğrudan denklik alabiliyor. İlk 1000 sıralamasında yer alan üniversitelerden mezun olan öğrenciler de denklik başvurusu yapabiliyor. Ancak, bu mezunlar için denklik sonucu kesin değil. İlk 1000 dışındaki üniversiteler tercih edilmemesi gerekenler listesinde yer almalıdır.”
YÜZDE 60’I MEZUN OLAMIYOR
Eğitim ve Kariyer Danışmanları Yasin İkizoğlu ve Aykut Açkalmaz öğrencilerin sorun yaşamamak için dünya sıralamalarının incelenmesini, danışmanlık firmalarının vaatlerine sorgulayıcı yaklaşılmasını ve Türkiye’ye yatay geçiş gibi gerçekçi olmayan beklentilerden kaçınılmasını öneriyorlar. Bazı danışmanlık firmalarının, turizm acentesi gibi çalıştığını aktaran Açkalmaz, “Yurt dışına gidenlerin yüzde 60’ı mezun olamadan dönüyorlar” dedi. Açkalmaz, öğrencilerin Avrupa’nın yanı sıra ABD, Çin, Japonya gibi güçlü bir eğitim sistemi sunulan ülkeleri tercih etmesini öneriyor.
KKTC’de konser esnasında sahnede fenalaşarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden ünlü sanatçı Volkan Konak'ın mezarı ziyaretçi akınına uğruyor.