EğitimHaccp Nedir? Haccp Belgesi Nasıl Alınır Ve Ne İşe Yarar?

Haccp Nedir? Haccp Belgesi Nasıl Alınır Ve Ne İşe Yarar?

26.02.2021 - 05:13 | Son Güncellenme:

Haccp açılımı nedir? Hangi kelimelerin kısaltılmış halidir? Haccp belgesinin içeriği nedir ve bu belge nasıl alınır? Haccp belgesi almanın ne gibi avantajları olabilir? Ekonomi dünyasındaki yeri nedir? Belge alımlarında firmaların ne gibi şartları yerine getirmesi gerekir? Ayrıca bu belge uluslararası literatürde firma için ne gibi avantajlar sağlıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haccp Nedir Haccp Belgesi Nasıl Alınır Ve Ne İşe Yarar

Hazard Analysis And Critical Control Point/ Haccp, ‘Tehlike analizleri ve kritik kontrol noktaları’ anlamına gelmektedir. Sağlıklı üretimi hedef alan, tüketicinin sağlıklı bir şekilde ürün alım işlemini gerçekleştiren bir uygulamadır. Bu belgeyi alanlar sağlık açısından yeterliliğini ispatlamış olur.

HACCP Neyi Sağlar?

Sağlık açısından tehlike arz eden durumların ortadan kaldırılması ve üretimin daha sağlıklı hale getirilmesi en önemli hedeftir. Dünya genelinde geçerli olan bu belge, üretimle birlikte meydana gelen ve sağlığı tehdit eden unsurların ortadan kaldırılmasını hedef almaktadır.

Bu uygulamanın çıkış yeri ABD’dir. Nasa ABD ordusu için sıfır hatalı ürün üretimi için Haccp uygulaması başlattı. Bu uygulama 1960’da yürürlüğe girdi. On yıl sonra 1970 yılında bu uygulama bütün Dünyaya yayıldı. Bu tarihte Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi/FDA kuruldu ve denetimlerine başladı.

Mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal anlamda bir ürünün üretim aşamasından satış aşamasına kadar sağlıklı ortamlarda üretilmesi hedef alınmaktadır. Üretimde insan sağlığını tehdit edecek unsurların ortadan kaldırılması en önemli konudur.

HACCP Hedefi Nedir?

HACCP Kategorisinde 7 Hedef Söz Konusudur. Bu Hedefler Şöyledir:

1- Kayıt ve dokümantasyonla veri girişi,
2- Doğrulama işlemlerinin gerçekleştirilmesi,
3- Düzeltici işlemlerinin gerçekleştirilmesi,
4- İzleme programının oluşturulması ve belgelendirilmesi,
5- Kritik limit oluşturma işlemi,
6- Kritik özelliğe sahip kontrol noktalarının belirlenmesi,
7- Tehlike analiz işlemlerinin belirlenmesi.

HACCP Belgesi Nasıl Alınır?

Bu belgeyi almak isteyen kurumlar aracı firmaların yardımı ile Uluslararası ISO firmalarına başvuru yapar. Şartları yerine getiren firmalara belge verilir.