01.03.2021 - 15:07 | Son Güncellenme:
Dünyada değişik bölgelerde üretilen ürünlerde GTİP kodu sayesinde daha detaylı bilgi elde etmek mümkündür. Ülkemizde verilen GTİP kodu 12 haneden oluşan bir koddur. Dünyada her ülke için oluşturulan tarife cetvelleri Armonize Sistem olarak oluşturulur.
GTİP Nedir?
GTİP, Dünya gümrük örgütünden alınan bir koddur. Bu kodlar standart hale getirilmiş olan Armonize sistemden alınmaktadır. Bu kod sayesinde tüm dünyada bulunan ürünlerin sınıflandırılması kolay bir şekilde yapılmaktadır. GTİP kodu 12 haneden oluşur. Kodun ilk sıradaki 6 hanesi armonize sistem tarafından belirlenmektedir. Bu ilk 6 kodda ülkelerin herhangi bir değişiklik yapılmasına izin yoktur.
Bu ilk 6 haneden sonra gelen 2 hane ile yani toplamdaki ilk 8 hane aynı bölgedeki ülkelere kullanılan bir koddur. Bundan sonraki 2 hane ise malın hangi ulustan olduğunu belirlemek için kullanılmaktadır. En sondaki 2 hane ile tüm kod malın istatistik kodunu ifade etmektedir.
GTİP Kodu Ne İşe Yarar ve Nasıl Öğrenilir?
GTİP kodu oldukça önemli bir koddur. Kullanıldığı yerler ise şu şekildedir;
Dış ticarete bağlı olan ürün kontrollerinde
Gümrük vergilerinin belirlenmesinde
Nakliye vergileri ile istatistik kontrollerinde
Uluslararası ticaret istatistiklerinin düzenli bir şekilde tutulmasının sağlanmasında
Ticaret ile alakalı toplantılarda
Menşei kurallarının belirlenmesinde
Yerel vergilerin belirlenmesinde
GTİP sorgulama ile bir ürünün sistematik kodunu öğrenmek mümkündür. GTİP sorgulama yaparken öncelikle ürünün adını yazmanız gerekir. Örneğin kiraz ile ilgili bir arama yapmak istiyorsanız arama kısmına kiraz yazdığınız zaman kiraz ile ilgili tüm bilgileri elde edebilirsiniz.