02.03.2021 - 15:14 | Son Güncellenme:
Glikojen vücutta depo halinde bulunan ve besinlerden alınan bir maddedir. Biyokimya ile ilgili bir maddedir. Glikojen ismi depo edilmiş halidir. Aslında depo edilen glikozdur. Vücutta karaciğer ve kas hücrelerinde depolanır.
Glikojen Nedir?
Glikojen kısa tanımı ile vücudun ana enerji kaynağı olan glikoz ürününün depolanmış formudur.
Glikoz belirli besinlerden vücuda alınır. Glikozun glikojen ismine dönüşme evresi vardır. Bu süreç karbonhidratlı yiyecekleri tüketmek ile başlar. Vücut yiyecekleri parçalama evresinden geçer. Tüketilen karbonhidratları da glikoz adı verilen şekere dönüştürme evresini de geçmektedir.
Eğer kullanılabilir bol miktarda glikoz varsa vücut daha sonra kullanmak üzere bu şekeri depolar ve glikojen aşamasına dönüştürür.
Örneğin herhangi bir zamanda kanınızda 4 gram kadar glikoz yani şeker olduğunu düşünün. Bu şeker daha çok karbonhidrat tüketildiğinde oluşur. Bu 4 gramlık var olan seviye azalmaya başlayabilir. Azalması spor ile glikoz yani şeker içeren besinler tüketilmediğinde meydana gelir. Seviyenin azalması demek insülin seviyesinin düşmesi anlamına gelir.
Seviye yükseldiğinde glikoz depolanır. Seviye düştüğünde glikoz serbest bırakılır. Bu anlamda kan şekerin seviyesini dengede tutma görevine sahiptir.
Kan şekeri seviyesinin yükselmesinde, glikoz şekerinin karaciğer hücrelerine alınmasını teşvik eden insülin hormonu salınmış olacaktır.
Çok fazla derecede glikoz dönüştürüldüğünde ve glikojen olarak karaciğerde saklandığında glikojen karaciğer ağırlığının ’luk kısmını paylaşabilir.
Glikojen Nelerde Bulunur?
Glikojen vücutta karaciğerde depolanmış haliyle bulunur. Besinlerde ise glikojen glikoz olarak bulunur. Glikoz şeker demektir. Karbonhidrat içerikli besinler tüketilerek glikoz sağlanır. Çok tüketildiğinde vücut karaciğerde glikojen olarak depolar.
Glikoz ise birçok tahıl ürününde, baklagillerde, sebze ve meyvelerde bulunur. Glikoz ürününün bulunduğu yiyecekler şöyledir:
Şekerli ürünler karbonhidrat ürünleri olarak geçmektedir.
Bal
Kuru meyvelerden üzüm, kayısı, hurma, incir, erik
Şeker ve şeker ürünleri örneğin pudra şekeri, şekerlemeler, toz şeker, şurup
Hazır bebek mamaları
Enerji içecekleri
Alkolsüz içecekler
Taze olarak sıkılmış meyve suyu
Barbunya
Tatlı patates
Brokoli
Badem
Salatalık
Buğday ekmeği
Çikolata
Fıstık
İşlenmemiş süt
Kahvaltılık gevrek