EğitimGezi Yazısı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kısaca Gezi Yazısı Örnekleri

Gezi Yazısı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kısaca Gezi Yazısı Örnekleri

28.04.2021 - 04:23 | Son Güncellenme:

Eski dönemlerde gezi yazılarına seyahatname ismi verilirdi. Gezip, etrafı keşfeden ve pek çok yer gören kişilere ise, seyyah ismi verilirdi. Seyyahlar, gezip gördükleri yerleri kaleme alıp anlattıkları yazılara ise, gezi yazısı ismi verilir. Gezi yazısı nedir, özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Gezi Yazısı Nedir, Özellikleri Nelerdir Kısaca Gezi Yazısı Örnekleri


Edebi bir anlatım ile gezilip görülen yörelerle ya da ülkelerle ilgili edinilen gözlem, bilgi, izlenim ve anıların kaleme alındığı yazılara gezi yazısı ismi verilir. İnsanlar yakın çevrelerini tanımaya başladıkça ve gezmeye başladıkça kendi çevrelerinin dışında bir çevre ve daha pek çok kültür olduğunu fark ediyor.

Gezi Yazısı Nedir?

Gezi yazısı, yurt içinde ya da yurt dışında gezilip görülen şehir ya da ülkeler hakkında bilgi verme amacı ile kaleme alınan edebi yazılardır. Bu yazılarda o yörede yaşayan toplumların gelenek ve göreneklerini, kültürlerini, coğrafi zenginlikleri, yaşam biçimlerini kaleme alınabilir. Gezilen ülke ya da şehrin doğal güzelliklerinden ve tarihinden, iyi ve kötü tüm değişik özelliklerinden, yapılaşmasından bahsedilir.

Gezi Yazısı Özellikleri Nelerdir?

Kaliteli bir gezi yazısının taşıması gereken bazı özellikler vardır. Bunlar ise;

Haberin Devamı

Seyahat yazıları, iyi bir gözlem ve tespit yeteneği gerektirir. Herkesin bildiğinden ve gördüğünden bahsetmek yerine daha ilgi çekici noktalara değinmek gerekir. Aynı zamanda yapılan gözlem ve tespitlerin birbiri ile çelişmemesi gerekir.

Gezi yazısı içinde bulunan bilgilerin doğru olması gerekir. Çünkü kaleme alınan bu yazılar farklı bilim dallarının araştırma konularına kaynak olabilir. Aynı zamanda seyahat yazıları tarihi bir belge niteliği taşır.

Gezi yazılarının kronolojik bir sıra ile ele alınması gerekir. Yolculuk öncesi hazırlıklar, yola çıkış hikayesi ve yolculuk sırasında yapılan gözlemler şeklinde ilerlemelidir.

Yolculuğun aşamaları, fotoğraflanarak yazının etkileyiciliği arttırılabilir. Bu sayede okuyucuyu daha fazla içine çeker.

Haberin Devamı

Gezi yazılarında gezilip görülen yerlerin ekonomisi, coğrafi özellikleri, tarihi, dil, din, toplumun sosyal hayatı, örf, gelenek ve görenekleri, adet, yemekleri, kültürleri, düşünce yapıları anlatılabilir.

Seyahat yazılarında betimleme yapmak çok önemlidir. Anlattığınız yer ya da olay okuyucunun kafasında canlanmalı ve sıkıcı olmamalıdır.

Anlaşılır bir dil kullanılmalıdır.

Kısaca Gezi Yazısı Örnekleri

İnsanlar, gezdikleri ve gördükleri yerleri kaleme alarak gezi yazısı oluşturmak isteyebilir. 13. yüzyılda Venedikli Marco Polo Uzakdoğu gezisini seyahatname ismini verdiği eserinde anlatmıştır. Aynı zamanda 14. yüzyılda İslam bilgini İbni Batuta’nın İslam coğrafyasında gerçekleştirdiği gezilerini anlatan gezi yazıları vardır. Gezi yazılarında okuyucuya o bölgede geziyormuş hissi vermek gerekir. Bu nedenle öyküleme şeklinde anlatım yapılması gerekir.