11.06.2022 - 13:10 | Son Güncellenme:
Gen bankası, geleceğe tohum yatırımı yapan merkezdir. Türkiye’de 2019 yılından bugüne 3.400 türde 105.406 tohum örneği muhafaza edilmektedir. Bunlar, 1964 yılında kurulan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü olarak kurulmuştur. 1974 yılında ise Ulusal Gen Bankası adı verilerek faaliyetlerine devam etmektedir.
Gen Bankası Nedir, Ne İşe Yarar?
Gen bankası, endemik bitkiler ve nesli tükenen hayvanları koruyabilmek için kurulmuş tohum muhafaza kuruluşudur. Gen bankaları, çiftçiler ve bilim dünyasına kaynak oluşturmaktadır. Türkiye’ de Ankara ve İzmir merkezi olmak üzere 2 tohum Gen bankası bulunmaktadır. İzmir Ulusal Gen Bankası 1964 yılında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü olarak faaliyete başlamış bulunmaktadır.
Merkez, geleceğe yatırım olarak 60 bin tohum türü ile 3500 endemik bitki türünü korumaktadır. Ankara’ da ise Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü adıyla 1988 yılında faaliyete başladı. 2010 yılından sonra Türkiye Tohum Gen Bankası olarak devam etmektedir. Tam 25000 tohum saklama kapasitesiyle dünyanın önemli gen bankaları arasında gösterilmektedir. Tohumlar -18° de muhafaza edilmektedir.
Gen Merkezi Neden Kurulur?
Gen merkezi, nesli tükenmekte olan bitki ve hayvan türlerini korumak ve geleceğe taşıyabilmek amacıyla kurulur. Gen merkezinde saklanan türler çiftçiler ve bilim insanları için büyük ve önemli kaynaklardır. Gen bankasında saklanan tohum ve genleri barındıran hücre ve dokular, gıda kaynağı olduğu kadar eczacılık ve bilim araştırmalarında da kullanılmaktadır.