EğitimGeleneksel Türk Süsleme Sanatı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Geleneksel Türk Süsleme Sanatı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

14.02.2022 - 16:38 | Son Güncellenme:

Geleneksel Türk süsleme sanatı birçok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan sanatlardan biridir. Özellikle sanata ilgi duyan kişiler tarafından Geleneksel Türk süsleme sanatı merak edilen sanatlar arasındadır. Bu bakımdan Geleneksel Türk süsleme sanatını öğrenebilir ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Geleneksel Türk süsleme sanatı nedir? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Geleneksel Türk Süsleme Sanatı Nedir Özellikleri Nelerdir

 Geleneksel Türk süsleme sanatları Tezhip, Ebru, Hüsnü Hat ve Minyatür'dür.

Haberin Devamı

 Geleneksel Türk Süsleme Sanatı Nedir?

 Geleneksel Türk süsleme sanatların hangi sanatlar oldukları birçok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan sanatlardan biridir. Geleneksel Türk süsleme sanatları Hüsnü Hat, Tezhip, Minyatür ve Ebru sanatıdır. Süsleme sanatları resmin bir koludur ve elbise, mücevher, eşya, yapı ya da mobilya gibi eşyaların süslenmesi bu sanatlar ile yapılır.

 Türkler eski çağlardan beri resim sanatına çok fazla ağırlık veremediğinden bunun eksikliğini süsleme sanatı ile gidermeye çalışmıştır. Geleneksel Türk süsleme sanatları Türk kültür ve sanatının önemli bir bölümünü oluşturur ve birçok alanda da kullanılır.

 Özellikleri Nelerdir?

 Türk süsleme sanatları arasında Ebru sanatı, Hüsnü hat sanatı, Minyatür ve Tezhip bulunmaktadır. Ebru sanatında yoğunlaştırılmış olan özel bir sıvının üzerine boylar ile çizimler ve desenler yapılır. Hat sanatında yazılar vardır ve bu yazıların harfleri güzel ve farklı şekillerde yapılır.

Haberin Devamı

 Harfler özenle süslenir ve hat sanatı kaligrafinin Türk sanatında adı olarak da kullanılır. Türk süsleme sanatlarından bir diğeri de Minyatür sanatıdır. Minyatür sanatında ince bir şekilde işlenmiş küçük boyutlu resimler vardır ve bunlar sergilenir. Tezhip ise altınla olan bir süslemedir. Ezilmiş altın ile levha, kitap ya da el yazması eserleri tezhip ile süslenir. Tezhip sanatı ile uğraşan kişilere müzehhip, bu eserlere de müzehheb denir.