Eğitim‘Gelecekte eğitim sınavsız olmalı’

‘Gelecekte eğitim sınavsız olmalı’

18.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çağın hastalığı dijital obezite sinsice ilerliyor. Fütürist yazar Gerd Leonhard, insanları bağımlı yaparak zehirleyen bu sorunu aşmak için teknolojinin dengeli kullanılmasını öneriyor. Hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğuna dikkat çeken Leonhard, gelecekte eğitimde STEM’in üzerine tasarımın ekleneceğini ve sınavların kaldırılması gerektiğini söylüyor.

‘Gelecekte eğitim sınavsız olmalı’

 

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Dünya, bulaşıcı hastalıklar, iklim krizi, doğal kaynakların yetersizliği gibi birçok sorunla mücadele ediyor. Bu sorunlara bir de dijital obezite eklendi. Dijital içerikleri gereğinden fazla kullanma sonucunda zihin şişmanlığı olarak da tanımlanan dijital obezite sorunu günden güne büyüyor. Türk Eğitim Derneği’nin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM’in düzenlediği Dijital Obezite temalı 5. Uluslararası Eğitim Forumu’nun ana konuşmacısı Alman fütürist yazar Gerd Leonhard, geleceğin sorunları ve dijital obeziteyle insanlığı bekleyen tehlikelerle ilgili bilgi verdi. Forum sonrasında Gerd Leonhard’a sorularımızı yönelttik.

Haberin Devamı

‘İnsanlıktan çıktık’

- Gelecekte nasıl bir dünya bizi bekliyor?

Dünyada, gelecek 10 yılda, 100 yıldan daha çok değişim yaşanacak. Çocuklar, teknolojinin daha hızlı ve ucuz olduğu bir dünyada yaşayacak. Artık teknolojiyle bilim kurgu gerçeğe dönüşüyor. Bir kar küresini salladığımız gibi sallanıyor her şey. İklim, enerji, ekonomik krizler yaşanıyor. Bu sorunlar nedeniyle gençlerin çoğu, geleceğin kötü olacağını düşünüyorlar. Ama gelecek daha iyi olacak. İnsanlar her zaman iyi bir gelecek inşa etmek için iş birlikleri yaptılar.

‘Gelecekte eğitim sınavsız olmalı’

- Artık dijital obezite sorunuyla da karşı karşıyayız. Nasıl bir risk oluşturuyor?

Dijital obeziteyi 100 üzerinden değerlendirirsek şu an 4 seviyesinde. 5G teknolojileri, artırılmış, sanal gerçeklik, süper bilgisayarlar bu sorunun şiddetini artıran etkenler. Tarayıcıya bir şeyler yazdığınız zaman Google sizi takip ediyor, Facebook ne yaptığınızı biliyor. Gelecekte bunu büyük boyutlarda yaşayacağız. Telefonumuz, bilgisayarımız sihirli ama çok kullanınca bağımlı hale geliyoruz bu da bizi zehirliyor. Dijital obezitenin sorunu bizi insanlıktan çıkarma noktasında. Bağlantıda olmadığınızda yalnız hissediyorsunuz, olduğunuzda da etrafınızdakileri görmüyorsunuz. Bu iklim değişikliği kadar rahat görünen bir problem değil, sinsi. 

Haberin Devamı

- Sorunu çözmek için neler yapılmalı?

Dijital obezitenin önüne geçmek için teknolojiyi alıp çöpe atın diyemeyiz. Teknoloji ile insanın gücü dengelenmeli. Her gün yemek yiyoruz ve fazla yersek zararlı. Dünyadaki bütün yiyeceklere erişim gücünüz yok ama dijital olarak her bilgiye ulaşabiliriz. Her şey sınırsızken onu durduramazsınız. Çocuklara daha çok zaman ayrılmalı, ekran süresi azaltılmalı. Bir gün belirleyerek internetten uzak durarak, doğayla vakit geçirilmeli.

‘Yanılmaya izin verilmeli’

- Peki, eğitimde neler yapılmalı?

Hayal gücü bilgiden daha önemli. Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik’i (STEM) kapsayan eğitim, iş garantisi sunmayacak. STEM’e tasarım eklenmeli, yanılmalara izin verilmeli. Sınavlar kaldırılmalı, bir halkanın içine çocuğun yaratıcılıkla ilgili işleri de konulup değerlendirilmeli.