EğitimGeleceğe hamle yapıyorlar

Geleceğe hamle yapıyorlar

26.01.2025 - 07:02 | Son Güncellenme:

Çocukların akademik ve sosyal başarılarına katkı sağlayan satranca, Türkiye’de ilgi giderek artıyor. Lisanslı sporcu sayısı 1,6 milyonu aşarken, Antalya’da düzenlenen şampiyonada katılım rekoru kırıldı. Satranç bursları ise öğrencilere prestijli eğitim kurumlarında okuma imkânı sunuyor.

Geleceğe hamle yapıyorlar

OZAN ÖMER KADÜKER- Satranç, hem çocukların bilişsel ve sosyal gelişimine katkı, hem de öğrencilere prestijli kurumlarda burs imkânı sağlıyor. Türkiye’de ilginin arttığı satrançta 20 yılda lisanslı sporcu sayısı 30 binden 1 milyon 631 bine, turnuva sayısı ise 400’den 17 bine çıktı. Son olarak Avrupa’nın en büyük satranç şampiyonalarından “2025 Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası” Antalya’da düzenlendi.

Haberin Devamı

Hayatları değişti

Türkiye Satranç Federasyonu’nun (TSF), Gençlik ve Spor Bakanlığı ile federasyonun ana sponsoru Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle gerçekleştirilen turnuvaya, 2 bin 755 sporcu katıldı. Antalya’daki turnuvada sporcularla bir araya gelerek, satrancın hayatlarına katkılarını dinledik. Miraç Melih Topuz, satrançla Elazığ Çocuk Evleri’ndeki antrenörü sayesinde tanışmış. 2024’te Türkiye Kupası’nda ikinci olan Miraç, “Satranç hayatımı değiştirdi. Şimdi hedefim, benim gibi Sevgi Evleri’nde kalan çocuklara fayda sağlamak” dedi.

5,5 yaşından itibaren lisanslı sporcu olarak turnuvalarda yarışan Adar Tarhan ise “Satranç, matematik ve zaman yönetimi konusunda bana katkı sağladı. Ayrıca satranç bursuyla Özel İstanbul ENKA Lisesi’nde okuyorum. Üniversiteye de satranç bursuyla yerleşeceğim” diye konuştu.

Haberin Devamı

2024’te Türkiye’nin 17. Büyükustası olan Işık Can, Amerika’da satranç bursuyla okuyor. Beren Nisa Karabaş ve Kerem Tuna Yılmaz da özel okullarda burslu eğitim gören sporculardan.

‘Fark yaratmanın yolu’

Türkiye’deki 40 bin okula satranç malzemesi gönderdiklerini belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen “Sınavlarda başarılı olabilmek için fark yaratmak gerekiyor. Satranç, çocukların eğitim hayatlarında ve akademik başarılarında o farkı yaratabilmelerine imkân sağlayacak alanlardan biri. Satrançta başarılı performans gösterenlerin eğitim hayatlarında da başarılı olduğunu görüyoruz” dedi.

Geleceğe hamle yapıyorlar

Lisansta birinci

TSF, 1 milyon 631 bin lisanslı sporcu sayısıyla Türkiye’nin en büyük spor federasyonu. Türkiye İş Bankası da 20 yıldır TSF’nin sponsorluğunu yapıyor. 2005’te Türkiye’de Büyük Usta unvanlı kişi sayısı 1 iken bugün bu sayı 17 oldu. Satranç antrenörü sayısı 2 binden 87 bin 300’e, satranç kulüplerinin sayısı 600’den 2 bin 692’ye çıktı. Dünya, Avrupa ve uluslararası alanda kazanılan toplam madalya sayısı da 774 oldu.