EğitimFransız okulları krizi çözülmedi

Fransız okulları krizi çözülmedi

16.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Bakan Tekin, “Büyükelçi ilk fırsatta çözeceğiz dedi, 7-8 ay geçti, bizi muhatap almıyorlar” demişti. Fransa Büyükelçiliği ise MEB’le iletişimde olduklarını, görüşme taleplerini yinelediklerini açıkladı.

Fransız okulları krizi çözülmedi

AYSEL BOZAN YILMAZ- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Charles de Gaulle ve Pierre Loti Fransız okulları arasında yaşanan krizle ilgili Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği’nden yeni bir açıklama geldi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, büyükelçilikle yapılan görüşmelerle ilgili “Gelin konuşalım diyoruz, yarın geleceğiz, öbür gün geleceğiz, deniliyor. Büyükelçiyi davet ettik, geldi, ‘İlk fırsatta çözeceğiz’ dedi, üzerinden 7-8 ay geçti, hâlâ bizi muhatap almıyorlar” demişti.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği, yeni bir açıklama yaptı. “Gazeteciler ve öğrenci velileri bizden, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Fransa tarafından muhatap olarak değerlendirilemediğinin doğru olup olmadığını öğrenmek istediler” denilen açıklamada, MEB ile sürekli iletişim halinde oldukları, son olarak 12 Temmuz’da Dışişleri Bakanlığı’nda bir görüşme gerçekleştirildikleri kaydedildi. MEB ile görüşme talebini resmi olarak yinelediklerini söyleyen Büyükelçilik, “Talebimizin önümüzdeki günlerde kabul edileceğini ümit ediyoruz” dedi.

İki eğitim kurumunun statüsünün, yıllardır Fransa ve Türkiye arasında yoğun teatilere konu olduğunu aktaran Büyükelçilik, “Fransa’nın amacı, Türkiye’deki eğitim kurumlarımızda okumak isteyen herkesi okullarına kabul etmeye devam etmektir. Fransa, öğrencilerin menfaatine olacak memnun edici bir çözüm bulmak için Türk makamlarına teklifler iletmiştir. Bu müzakereleri bir çözüme ulaştırmaya kararlıdır” dedi.

Haberin Devamı

MEB'DE KAYITLI DEĞİLLER

Diplomatların ve Fransız vatandaşlarının çocuklarının eğitimi için kurulan Charles de Gaulle ve Pierre Loti Fransız okulları, uzun yıllardır Türk öğrencileri de kabul ediyor. Söz konusu okullardaki öğrencilerin yüzde 90’ı Türk vatandaşı. Fransa Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan bu okullar kendi müfredatlarını uyguluyor. MEB’e bağlı olmadığı için öğrencileri okullaşmamış görünüyor. Diplomalarının Türkiye’de denklikleri yok. Üstelik bu okuldaki Türk öğrenciler yabancı ülke okulunda okudukları için yabancı öğrenci statüsüyle üniversitelere çok daha kolay şartlarda girebiliyorlar. MEB, bu konularda düzenlemeler yapmak için uzun süredir bu okullarla görüşmeler yürütüyordu. 

'KOŞULLARIMIZA GELİRLERSE HAYATLARINA DEVAM EDERLER'

Bakan Tekin, önceki gün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Lozan Anlaşmasına göre Türkiye’de 12 yabancı okul olduğunu belirterek, bu okullarla hiçbir sorun yaşanmadığını kaydetti. Kriz yaşanan okullarla ilgili “Biz bağımsız bir devletiz. Burada eğitim vermek istiyorsanız, koşullarımıza göre hareket edeceksiniz” diyen Tekin, okulları meşru hale getirmek için şartlar sunduklarını, anlaşma sağlayamadıklarını hatırlattı ve ekledi: “Büyükelçi, ilk fırsatta çözeceğiz dedi, üzerinden 7-8 ay geçti, lütfedip bizi muhatap almıyorlar. Resmi yazı gönderdik, ‘Okullara Türk öğrenci alamazsınız’ diye. Gerekli adımları attık. Koşullarımıza gelirlerse hayatlarına devam ederler. Gelmezlerse gerekli hukuki prosedürü takip ederiz.”