EğitimFasilitasyon Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Fasilitasyon Neden Gereklidir?

Fasilitasyon Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Fasilitasyon Neden Gereklidir?

13.09.2022 - 16:36 | Son Güncellenme:

Latince kökenli kelimeler, edebiyat, sanat tarihi ve tıp gibi alanların dışında iş yaşamında da kullanılmaktadır. İş yaşamında ve özellikle kurumsal firmalarda çok sık kullanılan fasilitasyon kelimesinin kökü facility'dir. Facility, kolaylık ve rahatlık anlamına gelir. Fasilitasyon ise hem kolaylaştırmak hem de hazır ve uygun hale getirmek demektir. Bu yazıda fasilitasyon kelimesi hakkında merak edilenler.

Fasilitasyon Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek Fasilitasyon Neden Gereklidir

Osmanlıcada kolaylaştırmak ve fasilitasyon kelimesinin yerine kullanılan iki sözcük bulunmaktadır:

1- Suhulet 2- Teshil Etmek

Fasilitasyon Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Bir işin daha kısa sürede ve daha hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayan düzenlemelerin tümünü fasilitasyon denir. Bu işten sorumlu kişiler ise "fasilitör" olarak adlandırılır.

Fasilitasyon için iş birliği ve ekip çalışması şarttır. Ancak herkes fikrini beyan ettikten sonra, hedeflerin gerçekleşmesi için atılacak adımlar belirlenir.

İş güvenliği ve sağlığı da fasilitasyon için son derece önemlidir. Personelin, güvenli bir iş ortamında çalışması, verimliliği arttırır. Birçok şekilde fasilitasyon yapmak mümkündür. Örneğin, çalışma saatlerini kısaltmak, çalışma koşullarını iyileştirmek, prim ve ikramiye vermek, en sık yapılan fasilitasyonlar arasında yer alır.

Fasilitasyon Neden Gereklidir?

Fasilitasyon hem müşteri memnuniyeti hem de yüksek kâr oranı açısından gereklidir. Çünkü iş yerlerinde yapılan kolaylaştırmalar üretim sürecini olumlu etkiler. Bu da fiyatlara ve ürün kalitesine yansır. Günümüzde yeni kurulan firmaların marka değerini arttırmaları ve piyasada kalıcı olabilmeleri için de fasilitasyon şarttır.