EğitimEtik İkilem Nedir? Etik İkilem Örnekleri Nelerdir?

Etik İkilem Nedir? Etik İkilem Örnekleri Nelerdir?

24.04.2021 - 02:38 | Son Güncellenme:

İkilem konusu çeşitleri bulunan ve merak edilen konular kapsamında değerlendirilmektedir. Bir ikilem çeşidi olan etik ikilem yada ahlaki ikilem de görülmekte olan ikilem çeşitlerindendir. Genel itibariyle ahlaki çatışmaların bir arada olması durumu etik ikilem şeklinde açıklanmaktadır. Peki, etik ikilemin özünde hangi konu bulunmaktadır? Etik ikilem ile ilgili hangi örnekler verilebilir? İşte, etik ikilem konusunda tüm detaylar.

Etik İkilem Nedir Etik İkilem Örnekleri Nelerdir


Etik ikilemin bir diğer adı da ahlaki ikilemdir. Yani kişi bir nevi etik çatışmasının içine girer. Yani bir durum mantık olarak uygun olsa da belki ahlaki yönden uygun olmayacaktır.

Etik İkilem Nedir?

Etik ikilem bir tarafta olumlu sonuçlar bulunurken diğer tarafta da ahlaki yanlışlar ortaya çıkacaktır. En meşhur örneği ise Robin Hood tarafından uygulanan düşüncedir. Yani zenginlerden çalıp yoksullara vermek gibi. Burada yoksullar için belki olumlu davranış olduğu ancak sonucun pek ahlaki sonuç doğurmadığı gözlemlenebilir. Bilim insanları ve düşünürler bu anlayışı etik paradoksu olarak da nitelendirmişlerdir. Karar verme süreçlerinde ortaya çıkmakta olan bir çatışma hali olarak tanımını yapmışlardır.

İnsanların yaşamları süresince gerek kişisel, gerek sosyal, gerekse de mesleki alanda etik konusuna giren bir ikilem ile karşılaştığı söylenebilir. Bu bazen son derece karmaşık görünen zorluklara gebe olabilir. İşte tamda burada çözüm yollarını bulmak ve uygulamak istenen uygun davranış olacaktır.

Etik İkilem Örnekleri Nelerdir?

Hayatta karşılaşılmakta olan etik ikilem durumlarına şu hususlar örnek olarak gösterilebilir:

- Başka insanların çalışmalarını sağlamak için kredi almak. Burada kredi alınan insana bir kolaylık sağlanacaktır. Ancak kişi maddi durum değerlendirmesi yapmak zorundadır.
- Ticaret yapan kişilerin sırf kendi karı uğruna müşteriye yanlış bir sunum yaparak o ürünün satışını yapmak.
- Kişinin kendi karı için kurumunun içinden gelmekte olan bilgileri kendi lehine kullanması gibi.