EğitimEpigrafya Nedir? Kısaca Epigrafya Biliminin Tarihle İlişkisi

Epigrafya Nedir? Kısaca Epigrafya Biliminin Tarihle İlişkisi

13.05.2021 - 03:27 | Son Güncellenme:

Anıt ve kitabe bilimi olarak bilinen epigrafya tarihte geçen önemli olayları öğrenmek için taş veya başka malzmeler üzerinde yazılı olan değişik alfabeleri okuma olarak kabul edilmektedir. Epigrafya nedir ve epigrafya bilimi nasıl ortaya çıkmıştır hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik. Epigrafya biliminin ne anlama geldiğini öğrenerek bu bilimin yararlarını idrak etmek gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Epigrafya Nedir Kısaca Epigrafya Biliminin Tarihle İlişkisi


Epigrafya bilimi çıkış noktası geçmişten günümüze kadar ulaşmış eserlerde veya taş duvar gibi yapılarda tarihi olarak nitelendiren durum ve olayları yazı olarak elde edilmiş bilgileri öğrenmek amacıyla ortaya çıkmıştır.

Epigrafya Nedir?

Epigrafya geçmişten günümüze ulaşmış tarihi kalıntılar üzerindeki yazılı eserleri inceleyen bilim dalıdır. Epigrafya bilimi ile uğraşan kişiye epigrafist denilmektedir. Epigrafya işine ise epigrafi denilmektedir.

Epigrafya Biliminin Tarihle İlişkisi

Epigrafya biliminin tarih ile ilişkisi geçmişten gelen anıt ve kitabeler yahut taş duvar gibi kalıntıların üzerinde yazılı olan yazıların ne anlama geldiğini araştırması ile açıklanmaktadır. Epigrafya biliminin amacı geçmiş yaşamların nasıl ve ne şekilde yaşadığına dair bir iz elde etmek ve uygarlıkların nasıl başlayıp sona erdiğini araştırmaktır.

Epigrafi birçok medeniyetin izini taşıdığı ve geniş coğrafyalara yayılması ile izlerin takibini hangi uygarlığın nerede hangi tarihte yaşadığını ortaya çıkarabilmektedir. Epigfarya bilimi sayesinde geçmiş uygarlıkların tarihi ortaya çıkarılarak yeni bilgi ve veriler elde edilebilmektedir. Yapılan kazı çalışmalarında elde edilen her bir kalıntı üzerindeki epigrafik incelemeler dönemine ışık tuttuğu gibi var olan tarihi bilgilerin güncellenmesine de yardımcı olmaktadır.

Epigrafist ise tarihi kitabe ve yazıtları inceleyerek yazılma amaçlarını yazılan dönemin şartlarını tespit edebilmektedir. Epigrafi işleminde her medeniyetin kendine ait belirli işaretleri yazıya dökerek taşlara veya kitabelere işlemeleri birçok dil unsurunu ortaya koymaktadır. Tarihte farklı dönemlerde farklı yaşam koşullarında insan varlığını ve yaşantısını anlamak konusunda epigrafya bilimi oldukça faydalı olmaktadır.