18.02.2022 - 16:06 | Son Güncellenme:
En çok karbonhidrat içeren besinler kilo aldıran besinler ile eşdeğerdedir. Karbonhidrat, vücuda enerji veren hücreleri beslemektedir. Bu sebeple fazla karbonhidrat fazla kiloya sebep olmaktadır.
En Çok Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir?
Kilo aldıran besinler arasında yer alan karbonhidrat içeren besinler yeteri kadar alındığında vücuda enerji vermektedir. Ancak besinleri dengeli kullanılmadığı durumlarda fazla karbonhidratlı beslenme sistemine geçildiğinde kilo aldırmakta ve bu kiloların büyük bir kısmı yakılmayarak yani enerjiye dönüşmemekte ve aşırı kilo olarak yerleşmektedir.
En Çok Karbonhidrat İçeren Yiyecekler
En çok karbonhidrat içeren besinlere örnek verilecek olursa; Ekmek, Makarna, Mısır gevreği, hurma, muz, Baklagiller sınıfına giren Yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye, bakla gibi sebze ve baklagillerde fazla miktarda yer almaktadır.
En Çok Karbonhidrat İçeren Meyveler
En çok karbonhidrat içeren meyveler arasında kayısı, muz, hurma, elma, incir, ananas, portakal, yaş üzüm, çilek, karpuz, kuru üzüm yer almaktadır. Diyet programlarında uzman diyetisyen ve doktorlar diyet dönemine giren kişilere belirli miktarlarda vermektedir. Bu bağlamda karbonhidrat içeren yiyeceklerde aşırıya kaçılmaması çok uygun olacaktır.
En çok Karbonhidrat İçeren Sebzeler ve Gıdalar
Nişasta içeren besinler aynı zamanda karbonhidrat içeren yiyecekler arasında yer almaktadır.
Özellikle Patates karbonhidratlı sebzeler arasında baş sıraya yerleşmektedir. Patates yüksek karbonhidrat içermesi sebebiyle genellikle suda haşlanarak yenmesi, yağda kızartarak yenmemesi önerilmektedir. Çünkü yüksek ısıdaki ay çiçek yağı karbonhidratı değerini yükselterek olduğundan fazla kilo alımına sebep olmaktadır. Karbonhidrat 3 besinde yüksek değerdedir. Bunlar başta şeker olmak üzere, nişasta ve liflerin içerisinde bulunmaktadır.
Şeker, insan sağlığı için çok kullanılması durumunda zararlı besin maddeleri arasında yer almaktadır. Özellikle hamurlu şekerli tatlılar ele alındığında hem karbonhidrat hem şekerde bulunan glikoz birleşmesiyle kilo fazlalığı kaçınılmaz olacaktır.
Vücudun yeter miktarda şekere, karbonhidrata, proteine, yağlar ve vitaminlere ihtiyacı vardır. Bu besin maddelerden birisi eksik olması durumunda vücut otomatik olarak savunma kalkanlarını kullanarak ihtiyacı olan besini diğer besin değerlerinden almaya başlar. Fakat bu durum bağışıklık sisteminde senkron bozukluğuna sebebiyet vermektedir. Dikkat edilmesi gereken düzenli beslenme ve vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı alımının sağlanması olmalıdır. Beslenmeye dikkat edilmesi ve günlük hareket egzersizi yapıldığında bağışıklık sistemi güçlenecektir.