EğitimEmek İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir?

Emek İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir?

13.03.2022 - 04:15 | Son Güncellenme:

Bir işin istenildiği gibi ve istenilen sürede gerçekleşmesi için sarf edilen çabaya emek denir. Emek hem beden gücüyle hem de zihnen sarf edilebilir. Gayret, mücadele, azim, çaba ve uğraş sözcükleri bu kelimeyle eş anlamlıdır. Bu sözcüğe ek getirilerek türetilen emekli ise, bir işte belli bir süre çalıştıktan sonra işten ayrılan ve aylık maaş almaya devam eden kimse demektir. Emek ile ilgili merak edilen atasözlerini ve deyimleri anlamları ile birlikte derledik.

Emek İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir


Emek kavramı roman ve öykü dışında fabl ve masallarda da sıklıkla işlenmiştir. Çalışmanın önemini vurgulayan en ünlü fabllardan biri Karınca ile Ağustos Böceği'dir.

Emek ile İlgili Atasözleri, Deyimler ve Anlamları Nelerdir?

Emek ile İlgili Atasözleri

1- Emeksiz Yemeksiz Olmaz:

Birçok atasözünde, akılda kalması ve gelecek nesillere aktarılması için kafiyeli kelimeler kullanılmıştır. O atasözlerinden biri olan Emeksiz Yemek Olmaz sözünde, sonuca ulaşmak ve istenilen hedefleri gerçekleştirmek için mutlaka çaba sarf edilmesi gerektiği anlatılıyor.

2- İşleyen Demir Işıldar:

Bu atasözünde ''işlemek'', ''emek vermek'' manasında kullanılmıştır. Işıldamak ise çabanın sonunda kazanılan başarı ve elde edilen ödül anlamına gelir.

Emek ile İlgili Deyimler

1- Alın Teri Dökmek

Alın teri dökmek, kimsenin hakkına girmeden, çalışıp çabalamak ve bir işte büyük emek vermek demektir.

2- Emeği Geçmek:

Çok sık kullanılan ''Emeği Geçmek'' Bir işin gerçekleşmesi için yardım etmek anlamına gelen bir deyimdir.