EğitimElektron Taşıma Sistemi (Ets) Nedir, Ne İşe Yarar? Ets Nerede Görev Yapar?

Elektron Taşıma Sistemi (Ets) Nedir, Ne İşe Yarar? Ets Nerede Görev Yapar?

02.06.2022 - 01:20 | Son Güncellenme:

Elektron taşıma sistemi, biyoloji alanında sıklıkla karşılaşılabilen bir ifadedir. Elektron taşıma sistemi aynı zamanda elektron taşıma zinciri olarak da bilinmektedir. ETS, oksijenli solunumun üçüncü ve sonuncu evresi olarak ifade edilebilir. Elektron taşıma sistemi, mitokondrinin iç zarına gömülü bir halde bulunan elektron taşıyıcı moleküllerden oluşmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Elektron Taşıma Sistemi (Ets) Nedir, Ne İşe Yarar Ets Nerede Görev Yapar

 Elektron taşıyıcılarının sıralanışları ise güçleriyle doğru orantılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. En güçlü elektron çekici molekül ise oksijen olarak ifade edilebilir. Buna bağlı olarak ise oksijenin sistemin en sonunda yer aldığı söylenebilir. 

Haberin Devamı

 Elektron Taşıma Sistemi (ETS) Nedir, Ne İşe Yarar?

 ETS, oksijenli solunum sisteminin üçüncü ve son aşaması olarak bilinmektedir. Oksijenli solunum aynı zamanda hücresel solunum olarak da ifade edilebilir. Elektron taşıma sistemi, oksijenli solunumun son aşamasıdır. Mitokondri kristasında gerçekleşen bir işlem olarak ifade edilebilir.

  1. aşama, glikoz olarak bilinmektedir. Sitoplazmada gerçekleşmektedir. 2. aşama ise krebs döngüsü olarak bilinmektedir. Mitokondri matriksinde gerçekleştiği ifade edilebilir. Oksijenli solunumun son aşaması ise elektron taşıma sistemi olarak ifade edilebilir.

 ETS Nerede Görev Yapar? 

 ETS, mitokondri kristasında görev yapmaktadır. Elektron taşıma sisteminde, elektron çekiş gücüne göre bir sıralanmanın söz konusu olabildiği söylenebilir. Oksijen de sistemin en sonunda yer almaktadır. Elektron taşıma sisteminde bulunan her bir elektron bir önceki komşusundan elektronları alır ve bir sonraki komşusuna taşır. Böylelikle taşımanın devam etmesi de mümkün olur.