EğitimDurum Analizi Nedir, Neden Yapılır? Durum Analizi Teknikleri Nelerdir?

Durum Analizi Nedir, Neden Yapılır? Durum Analizi Teknikleri Nelerdir?

08.11.2021 - 17:11 | Son Güncellenme:

Ticari işletmelerde pazarlama planlaması yapılırken sürecin izlenmesi çok önemlidir. Bu sürecin aşamalarından olan durum analizi pazarlamanın en önemli aşamalarından olmaktadır. Peki, durum analizi nedir, neden yapılır? Durum analizi teknikleri nelerdir? Sizlere durum analizi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Durum Analizi Nedir, Neden Yapılır Durum Analizi Teknikleri Nelerdir

Pazarlama planı sırasında durum analizlerinin yapılması büyük önem taşımaktadır. Pazarlamanın ikinci aşaması olan durum analizi ile işletmelerin pek çok noktasının tanınması sağlanmaktadır.

Durum Analizi Nedir?

Bir işletmenin iş ortamının, etkilerinin ve yeteneklerinin, potansiyel olan müşterilerin açık bir şekilde tanımlanmasına durum analizi adı verilmektedir. Özellikle işletmelerin güçlü ve zayıf yönleri durum analizleri ile değerlendirilmektedir.

Durum Analizi Neden Yapılır?

İşletmelerin pazarlama planlamasında yaptıkları durum analizlerinin yapılma nedenleri şunlar olmaktadır:

- Rakiplerin tanınması ve rekabet durumunun incelenmesi,
- pazarlama ve reklam stratejilerin neler olduğunun belirlenmesi,
- İşletmelerin bütçelerinin hesaplanması ve yıllık satışların hesaplanması için durum analizleri yapılmaktadır.

Durum Analizi Teknikleri Nelerdir?

Durum analizleri yapan işletmeler güçlü ve zayıf yönlerini, değerlendirebileceği her türlü fırsatı ve kendisini etkileyecek tüm tehditleri belirleme şansı yakalamaktadır. Durum analizleri teknikleri 3 aşamadan oluşmaktadır. Durum analizi teknikleri şunlardır:

- 5C Analizi: Bu analiz çeşidi çok kapsamlı bilgilere ulaşılmasını sağlamaktadır. Özellikle piyasa ortamını analiz etmenin en yaygın yollarından birisidir.
- SWOT Analizi: Bir e-ticaretin veya bir şirketin güçlü ve zayıf yönlerinin analiz edilmesi için yapılmaktadır.
- Porter'ın 5 Kuvvet Analizi: Bu analizden verim alabilmek için SWOT analizinden sonra yapılması gerekir. İşletmenin stratejik doğruluk düzeyini analiz etmek için kullanılır