16.07.2022 - 03:30 | Son Güncellenme:
Ay, dünyanın 50'de 1'i kadardır. Ayda yer çekimi ise dünyanın yaklaşık 6'da 1'i olarak karşımıza çıkar.
Dünyanın Uydusu Nedir?
Ay, dünyanın doğal olan tek uydusudur. Güneş sisteminin içindekilerden ise beşinci büyük doğal uydu olarak kabul edilir. Dünya ve ay arasında ortalama olarak merkezden merkeze olan uzaklık 384.403 km'dir. Bu da dünya çapının neredeyse otuz katına denk gelir. Ayın çapı 3.474 km'dir. Bu da dünyanın çapının dörtte birinden daha fazladır. Ay'ın yaşı 4,53E9 yıl olarak kabul edilir. Ay'ın yörüngesi dünya, yörünge süresi 27 gün, yarıçapı ise 1.737,4 km olarak karşımıza çıkar.
Ay'ın Özellikleri ve Görevleri Nelerdir?
Ay dünyamızın yaklaşık olarak 1/50'si kadardır. Yer çekimi ise dünyanın yaklaşık olarak 1/6'sıdır. Ay'da hava, su ve atmosfer bulunmadığı için ayda yaşam yoktur. İklim görülmez ve sıcaklık farkları da oldukça fazladır. Yaşam olmadığı için ayda herhangi bir canlının bulunması da imkansızdır. Dünyada yaşam için gereken iklim koşullarının korunmasına ve devam etmesine yardım eder. Aynı zamanda ay dünyanın çekirdeğinde yer alan sıvı halin de korunmasını sağlar.
Dünyanın manyetik akışını sabit bir şekilde tutmak ve yeryüzünü de kozmik radyasyondan çıkarmakla görevlidir. Eğer ay olmasaydı dünyayı özel kılan ve içinde yaşam olmasını sağlayan birçok etken de ortadan kalkardı. Dünyadaki yaşama uygun koşulların oluşması büyük oranda ayın sayesindedir. Ay olmasaydı dünya canlılar için büyük bir tehlike olurdu. Mevsimler oluşmaz ve canlıların gelişimi de olmazdı. Ay olmasaydı dünya göktaşları tarafından yok edilebilirdi.