HaritalarDünya Yağış Miktarı Dağılış Haritası: Dünyada En Çok Yağış Alan Bölgeler Nerelerdir?

Dünya Yağış Miktarı Dağılış Haritası: Dünyada En Çok Yağış Alan Bölgeler Nerelerdir?

04.03.2021 - 17:22 | Son Güncellenme:

Dünyanın coğrafi yapısı bakımından her bölgeye aynı oranda yağış düşmüyor. Her bölgeye farklı yağış miktarları düşebiliyor. Doğal olarak bu da insan hayatını etkileyebiliyor. Meteoroloji, yıllık olarak bir bölgeye ortalama ne kadar yağış düştüğünü belirleyebiliyor. Bu bilgiler ışığında siz de hayatınızı şekillendirebiliyorsunuz. Dünyanın en çok yağış alan bölgelerini bulabilirsiniz.

Dünya Yağış Miktarı Dağılış Haritası: Dünyada En Çok Yağış Alan Bölgeler Nerelerdir

Hangi bölgenin ne kadar yağış aldığı, toprağın yapısı, su kütlelerine yakınlık, enlem, hâkim sıcaklıklar, bitki örtüsü ve rüzgar modelleri gibi etkenlere bağlıdır. Örneğin Türkiye’ye yıllık olarak 571.8 mm yağış düşerken, Hindistan’ın Mawsynram Köyüne 11.871 mm yağış düşmektedir.

Haberin Devamı


Dünya Yağış Miktarı Dağılış Haritası (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com

Dünyada En Çok Yağış Alan Bölgeler Nerelerdir?
Dünyada en fazla yağış alan bazı bölgeler bulunuyor. Ekvatoral, Muson Asyası ve Orta Kuşak Karaların Batı Kıyıları bu bölgelerdir. Yıl içerisinde en fazla yağış bu bölgelere düşer.

1) Ekvatoral Bölge

Ekvator çizgisinin olduğu bölgedir. Tropikal iklim hâkimdir. Her mevsim yağışlıdır. Yıllık ortalama 2.000 mm.’nin üstünde yağmur yağar. Bu bölgede en fazla yağış alan bölgeler şunlardır;
a) Puu Kukui Dağı, Maui, Hawaii; 5788 metre yüksekliğindeki bu dağa yıllık ortalama 9.293 mm yağış düşüyor. Bu yağış miktarıyla dünyanın en fazla yağış alan 9. yeridir.

b) Waialeale Dağı, Kauai, Hawaii; Yıllık ortalama 9.763 mm yağış alıyor.

c) Big Bog Dağı, Maui, Hawaii; Doğu alize rüzgârlarının Pasifik'ten getirdiği nemin dik dağ yamacına çarpmasıyla aşırı yağışlar oluşuyor. Bu bölgeye yıllık ortalama 10.272 mm yağış düşüyor.

d) Debundscha Köyü, Kamerun, Afrika; Bu bölgeye yıllık ortalama 10.299 mm yağmur düşüyor.

e) San Antonio de Ureca Şehri, Bioko Adası, Ekvator Ginesi; Yıllık ortalama yağış miktarı 10.450 mm’dir.

f) Tutendo Bölgesi, Kolombiya, Güney Amerika; Bölgeye yıllık ortalama 11.770 mm yağış düşüyor.

2) Muson Bölgesi

Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri gösteren Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya’da etkilidir. En yağışlı iklim tipi olup, görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağmur ve güçlü rüzgarlar tipik özellikleridir.

a) Emei Dağı, Siçuan Eyaleti, Çin; Yıllık ortalama 8.169 mm yağmur yağıyor.

b) Çerapunçi Köyü, Megalaya Eyaleti, Hindistan; Dünyanın en fazla yağış alan ikinci bölgesidir. Yıllık ortalama 11.777 mm yağış düşüyor.

c) Mawsynram, Megalaya Eyaleti, Hindistan; Dünyanın en fazla yağış alan bölgesidir. Yıllık ortalama 11.871 mm yağış düşüyor.

3) Orta Kuşak Karaların Batı Kıyıları Bölgesi

Ilıman okyanusyal iklime sahiptir. Yazlar serin, kışlar ılık olup, her mevsim yağışlıdır

a) Cropp Nehri, Yeni Zelanda; Yıllık ortalama yağış miktarı: 11.516 mm’dir.